MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Hajatelmia Ylen Maalla vai kaupungissa? - kyselystä

Yle uutisoi Taloustutkimuksella teettämää kyselyään, siitä missä suomalaiset ja täällä asuvat haluavat asua, jos saisivat valita, eikä työt saati raha rajoittaisi. 30% halusi asua maaseudun haja-asutusalueella. Pikkukaupungin tai taajaman valitsisi 28%. Eli maaseudun väljyys on valtaosan asumisvalinta ainakin tämän kyselyn perusteella. 

 

Vain 11% haluaisi asua suuren kaupungin keskustassa ja reunamilla taasen 23%. Eli vain rapia kolmannes valitsee kotimaassa kaupungin tiiviyden. 7% valitsisi ulkomaiset kaupungit. Maaseutu ulkomailla ei tainnut olla vaihtoehtona.

 

Kyselyn tulosta voi tietty tulkita kahteen suuntaan. Luontoyhteyttä voi korostaa tuloksen selittäjänä taikka sitten omaa tilaa. Kaupungistuminen kun on vähän kuin uskonto perustellaan asiaa niin, että luontoyhteys voidaan tarjota kaupungissakin. Eikös Helsinkiinkin kaikenmaailman luontosimulaatiota vähintäänkin suunnitella. Silti metsän hirvi ei selviä Helsingistä hengissä. Näkisin, että suomalaista perinteistä kansanluonnetta heijastelee kaipuu omaan rauhaan ja tilaan jota tarjoaa haja-asuminen.

 

Kaupungistuminen on ollut lähinnä teollistumisen aiheuttama ilmiö. Eli tehdas tarvi työntekijöitä paljon ja luontevaa oli, että väki asui lähellä. Taasen digitaalisessa ja jälkiteollisessa ajassa kohti palvelu- ja teknologiayhteiskuntaa keskitetylle asumiselle ei ole enää menneen ajan tilausta. Palvelut digitalisoituvat myös joten sekään ei ole riittävä teesi sille, että kaupungistuminen on ainut totuus katsoessa tulevaan. Paljon korostetaan sitä että Suomesta tarvitsee katsoa suurille globaaleille markkinoille, koska elämme viennistä pienenä taloutena. Itse näen tämän saman tietokoneen kautta yhtä pitkälle internetin välityksellä, niin maakuntakeskuksesta Porista kuin maalta Honkajoelta.

 

Politiikka on selkeästi kaupungistumisen jälkeistä "kaupungistamista". Keskittäminen on poliittisessa ohjauksessa siksi kaupungistaminen on termi, joka tulee huomioida. Tässä keskeinen väline on koulutus, jolla osaltaan nuoret eli elinvoima imetään maakunnista keskuksiin. Ilmiö on myös osaltaan sukupuolittunut, koska naiset opiskelevat enemmän - opiskelijakaupungeissa nuorista miehistä on jopa pulaa maaseudulla luontaisesti vähissä on nuori naisväki. Nuorison työttömyys ja syrjäytyminen on kovaa tasoa, ja juuri uutisoitiin Uudessa Suomessa, että meillä on 48 500 korkeasti koulutettua työtöntä. Keskuksiin kelpaa työttömät ja kaikki, kunhan vain väki keskittyy, vaikkei se olisi kovinkaan järkevää. Maalle jäänyt vaikka sitten peräkammarinpoika on varmasti kilpailukykyinen tai ihan verrannollinen "keskussyrjäytyneeseen" nuoreen.

 

Keskittäminen on myös osa asuntopolitiikkaa, jossa kilpailu pidetään tietyin paikoin kovana tuottojen tähden. Taustalla on suuria sijoittajaintressejä, jota avasi esimerkiksi Pauli Vahtera blogissaan "Sosiaalisen asuntotuotannon voitot suuremmat kuin Supercellin". Kääntöpuolena toki toisaalla asuntojen hinnat laskevat. Toiset voittaa toiset ottaa huolella takkiin kyseisen politiikan takia.

 

Julkiset työpaikat sekä hankkeet ovat tietysti toinen mekanismi jolla ohjaillaan väkeä töiden perässä. Hyvinvointipalveluissa on otettu myös keskittäminen suunnaksi - keskukseen vastaanotto ei kylälääkäreitä. Yleensäkin valtiovetoiset projektit luovat pohjan ja vetävät kylkeensä yksityistä toimintaa. Ikävä kyllä taloudellinen tilanne ja kilpailukyky on niin heikkoa, että se minne valtio päättää verovaroja ja velkarahaa sijoittaa sanelee ratkaisevan paljon. Julkiset työpaikat ovat myös naisvoittoisia. Useimmilla on haaveena perinteinen kumppanuus joten kohtaamisongelmaa syntyy. Itsekin asun keskuksessa osaksi tästä syystä, mitä sitä kieltämään.

 

Toki yksityisiä töitä on hyvin tarjolla keskuksissa, nehän ovat kuitenkin ei niin kauan sitten muodostuneet juuri työpaikkojen takia. Toki ei ihan kaikkialla - esimerkkinä vaikkapa Pori, joka kuihtuu. Yksi huomio, mikä tulee omasta elosta on työajat. Teen teollisuudessa vuorotöitä tahtiin neljä 12 tunnin työvuoroa ja kuusi vapaata päivää. Usein vietänkin vapaitani kotikunnassani Honkajoella. Työaikajärjestelyt on yksi keino vähintäänkin yhdistellä keskuksen ja maaseudun tarjontaa. Siitä vähän ay-liikkeelle koppia, että voisiko työaikoja alkaa vapaamielistää. Tuo auttaisi varmasti asuntopulan kanssa ja toisaalta kun on vähemmän työpäiviä on vähemmän työmatkaliikennettä.

 

Haja-asutuksessa on myös vihreitä aspekteja. Keskittymät eivät ole kunnostautuneet energiatehokkuudessa ja päästöjen vähyydessä. Myös biotalous tarvii raaka-aineensa, ja se tulee maaseudulta. Osaltaan myös ruoantuottajat tarvitsevat tuekseen elävää maaseutua. Maajussi tarvii muutakin kuin sen pellon kynnettäväkseen. Hengitysilma on terveysaspekti. Hengitän varmasti fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin paremmin maaseudulla.

 

Ei tarvitse välttämättä yksisilmäisesti valita maaseudun tai kaupungin välillä vaan voi luoda hybridimallin kummankin eduista. Itselläni on tällä hetkellä kämppä maakuntakeskuksessa Porissa, työmaa lähiökunnassa Nakkilassa ja sydän maaseudulla Honkajoella. Politiikan tulee sallia ihmisille oikeus valita asua maalla tai kaupungissa tai siltä väliltä. Ajan hengen ja tekniikan tulisi tässäkin tapauksessa vapauttaa, eikä kahlita. Tavoitteet jossa kolme neljännestä väestöstä suunnitellaan keskittää tulee lyödä roskikseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"...missä suomalaiset ja täällä asuvat haluavat asua, jos saisivat valita, eikä työt saati raha rajoittaisi."

Tuo ehto rajaa pois kaiken sen, minkä sinä kirjoitit. Kyllä minäkin haluaisin asua Keskuspuiston lähellä New Yorkissa mikäli työt saati raha ei rajoittaisi. Tai sitten jossain muualla.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Elämme kuitenkin mahdollisuuksien aikaa ja tulevassa nuo rajoitteet voivat poistua, jos näin haluamme.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jyväskylässä on menossa kova keskittämiswn vimma, koska kaupunki kaavaa omaata mieleatään kohisten sw keskittää palveluita kuten terveyskeskukaia, lähipalvelupisteitä ja peruskouluja keskustaan näibettäen taajamat nukkuma lähiöiksi. Samaan aikaan kauppa kuten elintarvikemyymälät ja apteekit keskittyvät yhä enemmän automarkketteihin reunakaupungeilla. Joka vuosi oma henkilöauto tuntuu aina vain enemmän vältyämättömältä vaikka olen päättänyt wtten sellaista hanki, viimeistään se on kuitenkin pakko siinävaiheesaa kun lähiliikenteen linkkkien ylläpito lopetetaan säästösyistä ja perustellaan markkinataloudella.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Tuotahan se meno on. Hyvä että olet kartalla. Jyväskylässä asuinkin taannoin. Se ei ole oikeastaan kuin korkeakoulunsa. Valtion ylläpitämä keskus, josta teollisuus läksi muille maille ja mitään muuta ei tullut tilalle. Osaltaan valtion ansioista...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Siitä saa kärssiä kaupungistumista kaupungin sisälle, on joko muutettava aina vain lähemmäksi kaupungin keskustaa tai jää tukiverkkojen ja yhteiskunnan palvelujen ulkopuolelle kaupungin leikatessa menoista. Ja jos ei ole sitä omaa henkilöautoa jolla voi sitten päästellä hiilidioksidia ja muitapienhiukkaspäästöjä ei pääse käymään kaupassa ja loukkuun kotiinsa vaikka asuu kaipungissa. Huvittavaa on että Jyväskylä luetellaan kymmenen suueimman kasvukeskuksen joukkoon, toisaalta nukyisellä vaudilla Jyväskylässä on kohta maan suurin peltomarkettien ja asfalttiparkkipaikkojen keskittymä. Ei siis ole mikään ihme että Keskon toimitusjohtaja kaavaili kolmevuotta sitten että julkinen terveyspalvelu tulisi siirtaa Prismojen yhteyteen kuten apteekeille on käynyt.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama Vastaus kommenttiin #5

Hoh, kaimaar siellä on jo suunnitelmat kävelybulevardien saamiseksi keskustaa... Kaimaar nyt muutaman tien voi kävelytieksi vaihtaa...

Ihan varmana kauppakeskusten kyljessä on tulevassa terveyspalvelut. Jännää tulevaa voi olla se.

Iso vähittäiskappa, Alko ja terveyskeskus saman katon alle. Komiaa... :D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset