MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Köyhiä ja vielä kipeitäkin - sitten ihmetellään miksei rahat riitä?

Suomi on elintasosairausmittareilla vahvoilla verraten Eurooppaan ja lähempiin verrokkeihin eli Pohjoismaihin. Jo varhaisteineillä todetaan kiihtyvään tahtiin kakkostyypin diabetesta ja uusimpana jopa rasvamaksaa. Ongelmat ovat paisuneet entisestään. Tarviiko edes erikseen mainita sieluntoiminnan häiriötä ja perheiden ongelmia? Samaan aikaan sosiaalipuolen ja terveydenhoidon rahoitus sakkaa - ei niin yllättäen. 

 

Ylen kuntavaalistartti jossa keskusteltiin SoTe:sta ei herätä juurikaan toiveita siitä, että jostain taiottaisiin varat saati edes keinot hoitaa yhteisvastuullisesti ihmisten terveys saati sosiaalipuoli kuntoon. Vastaus terveysongelmiin on ihmisten omasta elostaan vastuunotossa. Kyseessä on yksilöiden elämänhallinnan perimmäiset ongelmat. Ihmisille tulee antaa välineitä ja ennen kaikkea oikeaa asennetta. Tuntuu, että peruskoulujärjestelmä on totaalisen epäonnistunut ainakin tässä kohtaa.

 

Joskus työväenliikekin panosti liikuntaan ja sivistämiseen. Vähän vinkkiä sinne Ay-liikkeen suuntaan. Terveet ja ajassa mukana olevat jäsenet maksaa paremmin jäsenmaksuja. Noille vanhoille työväenliikkeen fokuksille on huutava pula, minkä voin todeta joka työpäivä liian monen kanssaduunarin ulkomuodosta ja eväistä. Terveisiä vaan sinne työmaalle pullamössön puputtajille.

 

On hyvin huolestuttavaa, että monen arki on terveydenhoidon ja sosiaalitoimen varassa.  Osalle jaetaan jo syntymässä huonot kortit.  Palveluiden tulee olla etenkin heitä varten. Määräänsä useampi ei vain voi tuohon vedota. Joskus joku vertasikin hyvin, että hyvinvointiyhteiskunnassa turvaverkko on riippumaton roolissa, jonne liian moni menee makoilemaan, vaikkei tuo tarkoituksenmukaista olekaan. Trapetsilla tasapainoilevan kannalta on ikävää, että turvaverkko on täynnä lepäilijöitä. Ennen pitkää kaikkia sattuu.

 

Työttömyys on vahvasti sidonnainen terveyden ongelmiin. Se luontaisesti syö hyvinvointivaltion palveluiden rahoituspohjaa ja toisaalta työtömyys säteilee muihin elämän osa-alueisiin usein negatiivisesti - kaksinkertainen haitta. Väittäisin, että kokonaisuuden kannalta työttömyyden parempaa hoitoa olisi panostaminen terveyteen. Yhden ongelman ei saa antaa kasvaa toiseksi ja näin eteen päin. Työtön joka vielä sairastuu on kallis tinki. Jos työttömyys iskee on oiva paikka hankkiutua eroon esimerkiksi ylipainosta tai hoitaa terveyttä muuten kuntoon. Työttömien hyväksikäyttö ja heittely työkokeiluissa sun muissa ei heitä juuri eteenpäin vie vaan useimmiten polkee syvemmälle murheen alhoon.

 

SoTesta puhuttaessa puhutaan lähinnä hoivataloista, terveyskeskuksista ja sairaaloista. Kansanterveys tehdään ratkaisevin osin SoTe:n ulkopuolella eli ei niinkään lääkärin vastaanotolla, syömällä reseptilääkkeitä saati leikkauspöydällä. Eheys on omia valintoja joka päivä. Itsekuria vaativia valintoja. Joskus ne eivät riitä. Sitä varten on sitten turvaverkko - SoTe-palvelut. Toivottavasi kaikille jatkossakin. Muttei tällä menolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Ohi aiheen AY-jäsenmaksuista puheenollen. Kahvipöydässä viime viikolla kuultua; työntekijä jolla on ollut jo kymmenisen vuotta kaksi työsuhdetta maksaa jäsenmaksua vain toisesta palkasta koska kuulemma työttömyyden alkaessa puolen vuoden maksut takautuvasti suorittamalla saa täyden ansiosidonnaisen korvauksen. Tällä hetkellä säästöä on siis kertynyt yhdeksän ja puolen vuoden verran ja sitä kertyy jatkuvasti lisää :)

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Tartteekin laittaa korvan taakse, vaikken liittoon kuulukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset