MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Rasistinen raiskauksen uhri?

Lena Näre A-studiossa väitti, että raiskatut harjoittavat syrjivää valikointia ilmoittaessaan raiskatuksi tulemisestaan. Kohtuu raju syytös uhrien suuntaan. Tuttua tai kotimaista ei kuulemma rikosestaan aseteta edesvastuuseen, niin usein kuin ulkomaalaista, vierasta. "Kynnys" ulkomaalaisen ilmoittamiseen, on Näreen mukaan siis matalempi.  Tällä koetetaan selittää eräiden kansallisuuksien yliedustusta raiskaustilastoissa. Näre ei ole ainut, joka tätä väitettä on kylvänyt.

 

Herää myös kysymys olisiko maailma sitten parempi paikka, jos kynnys ilmoittaa "vieraan" tekemästä rikoksesta korkeampi? Vastaus on yksiselitteinen ei. Toki valheelliset syytökset ovat erittäin tuomittavia, jos niitä ilmenee. Uhrin motiivien miettiminen on outoa, mikäli rikos on tapahtunut ja jopa tuomio luettu. Vai pitäisikö uhrille antaa sakko rasistisin motiivein tehdystä rikosilmoituksesta, ja tekijälle lievennetty tuomio asian johdosta? En epäile yhtään, etteikö jonkun mielestä tämä oikein olisi. Sama porukka on saanut rasistisen motiivin koventavaksi tekijäksi rikoksiin. Luontaista jatkumoa.

 

Sinällään toki allekirjoitan sen, että tunneside ja riippuvaisuussuhteet vaikuttavat "kynnykseen" asettaa rikkoja edesvastuuseen. Tämän takia lähisuhdeväkivaltaa on vaikea hoitaa ja käsitellä. Suomalaisissa lähisuhteissa tapahtuu "piiloon jäävää väkivaltaa". Moni rikolinen jää rankaisematta, koska uhri ei hae rikkojalleen edesvastuuta. Osaltaan ongelmat jäävät ratkaisematta ja ennaltaehkäisevää työtä ei voida aloittaa, eikä huonoa kierrettä saada katkaistua.

 

Maahantulijoiden lähisudeväkivalta ei ole sen harvinaisempia kuin kotoinen - osittain päin vastoin. Eli myös osa "vieraiden" rikkeistä jää piiloon täysin saman "kynnyksen" takia. Suomessa raiskaus avioliitossa muuttui rikokseksi vasta 1994. Ei uskoisi. Ei kauaa aikaa sitten. Maat joista Suomeen kohdistuu merkittävä osa maahantulosta ovat vielä siellä synkkyydessä, missä Suomessa oltiin ennen vuotta 1994. Vanhoillisesta kulttuurista Suomeen saapuvan naisen "kynnys" varmasti korkeampi kuin kantasuomalaisen. Tämä nollaa aika pitkälti "kynnysvaikutukset" rikostilastojen nyanssien selittäjänä. Etenkin kun kantasuomalaisten maahanmuuttajien raiskaukset, eivät ole minkään tason ilmiö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat