MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Tehdään kielivaalit ja kielireformi

Kuntauudistus on etenkin verbaalisella tasolla kahden kauppa. Keskustan heiniä on maakuntahallinto ja Kokoomuksen taasen valinnanvapaus sote-palveluissa. Hallitus on käsittääkseni kolmen kauppa? Mikä on perussuomalaisten korsi tuossa keossa? Mikä on se pääteema? Mainittujen kahden mahdollistaja?

 

Mahdollistamisessa ei ole sinällään mitään vikaa. Päätöksiä tarvitaan, mutta kyllä siitä tulee hinta myös politiikassa ottaa. Perussuomalaisista löytyy osaltaan kannatusta itsenäisemmille maakunnille Sveitsin kantonihallinnon ollessa esimerkkinä. Valinnanvapaus sitten taasen on se, mikä jakaa väen. Siinä tulisi käydä kauppaa.

 

On sinällään outoa, ettei kuntauudistuksen ja päällekkäiseen kuntavaaliin ole löydetty kielipoliittista keskiötä. Hallituksessa kun pitäisi olla harvinaisen vahva pohja kielivapauden ajamiseen. Perussuomalaisten kannatuksessa rooliaan näyttelee kielivapaus, mutta jonnekin se hallituksessa unohtunut. Toivottavasti tästä keskustellaan myös puheenjohtajavaalia kohti mennessä. Kokoomuksessa ja Keskustassakin on etenkin nuoren polven osalta vahvaakin kielivapausteemaa.

 

Nuorten äänestäjien passiivisuus vaaleissa huolettaa, mutta silti vahvasti nuoria koskeva kielikeskustelu on sivuraiteella. Vanhempi väestö ei ole koskaan joutunut ruotsin kirjaa avaamaan, joten asiassa löytyy sukupolvien välinen kuilu. Kielipolitiikka on käytännössä enemmänkin nuoren ja kouluttautuvan väen politiikkaa.

 

Kielipolitiikka ei ole näyttänyt juurikaan heikentymistä toisen kotimaisen osalta. Viime kuntavaalikauden opetusta on hajautettu jo alemmille luokille, joskaan tuntimäärät eivät ole lisääntyneet. Kannatettavaa on, että kieliä opetellaan nuorena ja yhteiskuntaa vähän kypsemmällä iällä. Samaan aikaan kuitenkin tämä pulla syötetään lapsille jo nuorempana ja sen kyseenalainen itsestäänselvyys vahvistuu. Pakkoruotsi voi hyvin, vaikka RKP on historiallisesti oppositiossa.

 

Moni etenkin nuori perussuomalainen ehdokas ja nuoret lasten vanhemmat haluavat omalleen erilaisen kielivalinnan koulutaipaleelleen. Valoa on tunnelin päässä. Meillä on alueellinen kielikokeilu. Ajetaan me ”pakkoruotsiveteraanit” sitä, kukin kunnissamme. Hallituspuolueet määrittävät keille kokeiluja annetaan. Pakotetaan paikallisesta kielikokeilusta kielireformi.  Sanoi Sipilä mitä vain.

 

Honkajoki maahanmuuttajarikkaana kuntana ja juuri idästä on nähtävä vain ja ainoastaan kielikokeilukuntana. Ruotsilla ei täällä tee mitään, mutta esimerkiksi venäjä tai muut itäkielet olisivat varmasti enemmän kuin toivottuja ja tarpeen. Olisi kavereita joiden kanssa treenata ja oppia. Idässä on myös sitä kasvu- ja kauppapotentiaalia. Samaan aikaan myös kansainvälisen politiikan ollessa mallillaan ei olisi pahitteeksi sekään, että itäkulttuuri tulisi tutummaksi ja olisi ymmärrystä ja kielipäätä diplomatiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Juuri näin. Perussuomalaiset voivat ajaa kuntia pakkoruotsittomaan kielikokeiluun. Lisäksi heitä tarvitaan torppaamaan RKP:n yritykset sementoida kuntiin toinen kotimainen pakolliseksi A1-kieleksi Raaseporin malliin.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233860-miksi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset