MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Vaalipäivä ja Cola-Mikke

Kuntavaalinokittelua on nyt kestänyt ihan tarpeeksi kauan. Onneksi se nokittelu loppuu tänään. Toki sitten alkaa vaalitulostulkkaus. Ankeaa oli Ruotsissa tapahtunut isku. Pipipään tempaus löi osaltaan taas lisää kiilaa eri ihmisten välille ja typerälle somekohinalle. Tai sen annetaan lyödä kiilaa - molemmin puolin. Tapaus johtuu kuulemma joko liian avoimesta siirtolaispolitiikasta taikka sitten epäonnistuneesta integraatiosta sekä "laittomista karkoituksista". Syyttelyä puolin toisin. Aika raskasta. Tekijä on pääsyyllinnen ainakin - luulisi. Tuskin naapuri joka äänesti viherpiipertäjiä saati persuja. 

 

Vaalitulos selvinnee yön tunteina. Siinä on puoluekantaan katsomatta hommaa kaikille valituille kuin muillekin. Koulupolitiikka on rempallaan. Nuoret eivät voi hyvin ja peruskoulu epäonnistuu tehtävässään valmistaa nuoria yhteiskuntaan. Soten suurin ongelma on se, että liikaa väkeä on sotepalveluiden vakioasiakkaina. Tarvittavat kuluvien osien rempat tulisi olla soten tärkein tehtävä ei saattohoito työikäisille - nuorten vanhemmille. Osaltaan myös nuoret ovat jo saattohoidon piirissä. Paikoittain neljännes alle kolmekymppisistä on ilman työelämäkontaktia, ja ovat suuressa vaarassa jäädä sille tielle. Tuolla polulla on sitten kivetyksenä usein sosiaaliset ja terveyden ongelmat (sote). Ei tulontekijöitä, mutta kasvava määrä kuluja.

 

Perimmäiset elämänhallinnan ongelmat tuskin ratkeaa maahanmuutosta leikkaamalla tai verojen korotuksilla. Vai alkaako se alkoholisoitunut työtön "odiininpoika" laittamaan elämäänsä remonttiin sitten, kun maassa ei ole yhtäään "mutiaista" - saati että se anarkomarkokiekkkovieras alkaisi tekemään jotain yhteiskunnan eteen sitten kun unelmansa perustulosta ja 100%:n veroasteesta toteutuu. En usko.

 

Ikävää on, että viikonloppu on nyt muotoutunut lähinnä poliittiseksi. Tänään on kuitenkin Mikael Agricolan kuoleman muistopäivä eli Suomen kielen päivä. Hieno kieli. Voidaanko edes siitä olla yht'mielisiä, että alueella puhuttu kieli suomi on jotain mitä tulee yhdessä vaalia ja arvostaa? Uskoisin. Kieli joka ei erottele sukupuolen osalta kuten maailman valtakielet. "Hän" on ihminen nainen, mies tai joku harvinainen epäselvä tapaus. Noin muutekin hieno kieli jossa tulee aina uutta hienoa vastaan. Kannattaa tutustua ja käyttää.

 

Ikävä kyllä myös suomen kielellä on ongelmia. Nuoret pojat ovat etenkin kielen kanssa pudonneet kyytistä. Jopa lukutaidon kanssa on alkanut kehittyä ongelmia. Pojat eivät lue eivätkä liikaa kirjoitakaan. Tämän tiedän ihan omasta kokemuksesta, kun kirjoja opettelin lukemaan vasta parikymmpisenä ihan itse ja tämä bloggailu on ollut sitten kirjoitusharjoitteena keskeinen. Osaltaan uudet pikaviestimet varmasti syövät kielitaitoa. Tunteista kirjoittamisen korvaa hymiö. Itsensä ilmaisu kokee inflaatiota, kun viestiminen on sähköistä. Myös globalismi jossa valtakielet jyrää, on haaste pienelle hienolle kielellemme, joka tulee säilyttää. Siinä olisi merkittävä keskiö 100 vuotiaalle itsenäiselle Suomelle, josta ei varmaankaan paljoa riitaa aikaan saataisi.

 

On hienoa, että järjestetään vapaita vaaleja.

Ja on hienoa, että on oma kieli, jolla vängätä.

Kumpaakaan ei tule pitää itsestäänselvyytenä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset