MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Puolueiden ei tulisi asettaa presidenttiehdokkaita

Saulin päätös lähteä valitsijayhdistyksellä kilpaan on raikas ja kannatettava veto. Pekka Haavisto mainosti kampanjaansa laajana kansanliikkeenä edellisissä presidentivaaleissa, jota kampanja toki olikin, mutta ihan vaan Vihreiden asettama ehdokas hän oli kuten nytkin. Ja uskon että Pekka saisi tarvittavat 20000 allekirjausta kasaan kuten Saulikin tulee saamaan.

 

Mutta entä sitten muut ehdokkaat? Aika työn takana voisi olla 20000 pään valitsijayhdistys. Toki puolueorganisaatio auttaa asiassa runsaasti, joten puolueiden broilereilla olisi silti etu verraten sitoutumattomaan ehdokkaaseen, joka alkaisi kerätä kannattajajoukkoaan.

 

Fakta on sekin, että turisteja presidenttikilvassa on järjestelmällä, jossa puolueet asettavat vähintäänkin jonkun "puoluemannekiiniksi". Osaltaan presidenttikilpa on nähty medianäkvyytenä. Taisi Timo Soinikin sanoa, että ilman ehdokasta puolue on puoli vuotta mediapimennossa. Soinikin oli ehdolla eikä ole pätkääkään presidentillinen saati esimerkiksi Arhinmäki.

 

Presidentin viran ulkopoliittinen keskeisyys myös vetää loitommas puoluepoltiikasta kampanjointia. Kannatettavaa olisikin, että kukin presidenttiehdokkaaksi hamuava joutuisi keräämään ne 20000 tukijaa yhdistykseen. Eikä täten puolueet nimittäisi ehdokkaitaan. Kannattajayhdistys voisi myös avata selkeämmin ehdokkaan linjaa ja ulottuvuuksia esimerkiksi keskeisten kantojen kuten Naton ja EU:n suhteen. Kampanjointi muuttaisi varmasti luonnettaan jokseenkin. Etenkin puoluenokittelun soisi poistuvan presidentivaalista, ja käytäisiin ihan sitä presidentinvaalia.

 

Mutta noin yleensä presidentin viran tarpeellisuus etenkin nykyvaltuuksillaan on aika kyseenalainen. Ehkä siitä voitaisiin käydä isompikin keskustelu. Pelkän valtion mannekiinin takia ei kannata liikaa vouhottaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat