MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Korileikkiä massamurhaajilla

Jälleen oli eräs pipipää tällä kertaa Yhdysvaltain Texasisssa kunnostautunut, ja päättänyt viimeisimpien tietojen mukaan 26 ihmisen elon. Osan harmitukseksi valkoinen nuorimies ei ollutkaan keskittänyt tempaustaan vähemmistöihin vaan uhrit olivat pääsääntöisesti valkoisia. On sekin jännää, että lasketaan ruumiit ja laitetaan näiden värit tai muut erottavat tekijät ylös. Jonkinlainen ajan kuva tuo. Kun maahanmuuttajataustainen pipipää tappaa, niin koetetaan kaivaa terrorismikytkös, ja jos valkoinen kantaväestöläinen tappaa koitetaan kaivaa rasismikytkös. Haiskahtaa aika poliittiselta ja tarkoitushakuiselta suuntaan ja toiseen.

 

Kotoinen "laatumedia" Keskisuomalainen löysi jyvän, tai kivi se taitaa olla mutta menköön jyvästä: 

Toisin kuin New Yorkin viimeviikkoisen terrori-iskun jälkeen, hän (Trump) ei ottanut puheeksi mahdollisia toimia, jolla kansalaisten turvallisuutta voitaisiin parantaa. Tuolloin iskun tekijä oli maahanmuuttaja, ja Trump alkoi heti puhua maahanmuuttopolitiikasta.

 

Tässähän haetaan vapaata aseenkantopolitiikkaa, jota pitäisi nyt vastustaa ainakin, kun tekijä oli valkoinen eikä löydy selkeää sopiviin vähemmistöihin kohdistuvaa vihamotiivia. Tekijä suoritti tekonsa toki ampuma-aseella, joka mahdollistaa yksilön tekemän tuhon suuremman mittakaavan ympäristössä, jossa omaa aseylivoiman. Huomionarvoista on tapauksessa se, että siinä missä vapaa aseenkanto-oikeus voi olla osasyy oli se tapauksessa myös pelastus. Tekijän tempauksen keskeytti toinen siviili, jolla oli ase. Kenties uhreja olisi enemmän ilman tätä siviili-interventiota. Johnnie Langendorffille pisteet urheudesta.

 

On kohtuu naiivia olettaa, että vaikka aselait olisivat tiukempia, etteikö sitten laittomia aseita liikkuisi. Oli ympäristönä etenkin Yhdysvallat tai vaikka kotoinen Suomi. Tiukat aselait poistavat aseet kuuliaisilta kansalaisilta, mutta laittomiin aseisiin laillisten aseiden kontrolli ei vaikuta ainakaan suoraan. Tätä dilemmaa käydään läpi kaikkialla. Ikävä kyllä pipipäät saavat aseita hankittua. Taikka sitten aseiden ollessa kiven alla vuokraavat vaikkapa kuorma-auton. Keinoja kyllä löytyy, eikä ampuma-aseet liene edes tehokkain tapa tappaa.

 

Aselaeissa löytynee mulkattavaakin. Tuota tuskin kukaan kieltää. Taannoisessa Vegasin tapauksessa esiin nousi "modifiointiosa", jolla sai luotua sarjatulta. Osa ei ollut laiton. Yhdysvalloissa kuten nyt vaikka Suomessa on hyvä omavaraisuus pipipäiden suhteen, joten lienee perusteltua, ettei maailman konfliktialueilta ehdoin tahdoin houkutella omiksi vaivoiksi lisääkään. Mielenterveystyö ei juuri erotu keskustelusta, vaikka lienee kohtuu merkittävä tekijä aina, kun massamurha tapahtuu oli tekijä kuka vain.

 

Politiikkaa tulee kuitenkin tehdä aina rationaalisesti, eikä tunnereaktiona tragedioihin. Trump totesi, että Yhdysvalloissa tajutaan kyllä yhtyä "pipipäitä" vastaan yhtenä rintamana. Saman virren olisi varmasti laukonut Hillary siinä missä Obamakin. Ehkä Hillary olisi tiukentanut aselakeja siinä missä Trump tiukentaa nyt maahanmuuttoa. On silti kummaa, että tapauksissa poliittisilla osapuolilla on kovin vaikeaa laittaa joukkosurmaajat samaan koriin, eikä koettaa ujuttaa murhaajia mahdollisuuden tullen poliittisen vastustajan koriin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kohdistuihan se vähemmistöön jos sen välttämättä niin haluaa nähdä. Tuolla netissä etsivät Antifa ja ateisti-yhteyksiä (facebook profiili), sillä ammuskelu sattui samaan aikaan kun Antifalla oli koko maan laajuinen mielenosoituspäivä.

Korjaan: Ei tapahtunut Antifan mielenosoituspäivänä, joka oli neljäs päivä. Ammuskelu tapahtui viidentenä.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Tuoreena tietona tuli itsellekin juuri nuo.

Tekstin idea taisi olla tämä "korileikki". Kommarien koriin nyt sitten vai?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ilmeisesti nämä hullut matkii toinen toisiaan. Syyt verilöylyihin ovat enemmän henkilökohtaisia juttuja kuin mitään sodanjulistuksia tai protesteja yhteiskuntaa vastaan.

Voi olla että niissä varsinaisissa terroristihyökkäyksissäkin on lopulta kyse samantapaisista asioista kuin näissä ampumiatapauksissa, jossa ampuja ilmeisesti vain "huvittelee", toteuttaa omia fantasioitaan, tai on muuten sekopäinen.

Las Vegasin ampumistapauksestakaan ei ole tannut löytyä mitään järkevää motiivia, ainakaan en ole nähnys sellaista uutista.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Kuten sanottua, niin pipipäitä kukin noista. Ei niin yllättäen kullakin voi olla yhteyksiä joihinkin äärijärjestöihin, joista löytää kaikupohjaa ja helppoja syypäitä elon karikkoihinsa.

Uskoisin, että mielenvammat näissä se isoin tekijä ohi äärijärjestöjen ja maltillistenkin.

Syyttävää sormea osoittaisin juuri median ja poliitikkojen suuntaan jotka kääntelevät ruumiita ja koittavat löytää oman etunsa.

Väinö Hirvelä

"Aselaeissa löytynee mulkattavaakin. Tuota tuskin kukaan kieltää. Taannoisessa Vegasin tapauksessa esiin nousi "modifiointiosa", jolla sai luotua sarjatulta. Osa ei ollut laiton. Yhdysvalloissa kuten nyt vaikka Suomessa on hyvä omavaraisuus pipipäiden suhteen, joten lienee perusteltua, ettei maailman konfliktialueilta ehdoin tahdoin houkutella omiksi vaivoiksi lisääkään. Mielenterveystyö ei juuri erotu keskustelusta, vaikka lienee kohtuu merkittävä tekijä aina, kun massamurha tapahtuu oli tekijä kuka vain."

Tiesitkö että tämä modifikatio on niin yksinkertainen, että sen saman voi osaava ampuja toteuttaa vaikka päällä olevan vyön soljella? Elämme aikaa kun ihmiset voi 3d kahviloissa tulosta itse muoviosia joten en todellakaan ymmärrä mitä noin yksinkertaisen muovinpalan laittomaksi tekeminen saavuttasi. Jatkossa ampuja voisi vain ostaa dressmanista sopivan vyönsoljen ja olisi good to go. Youtubesta löytyy videoita kun porukka ammuskelee vyönsoljella samaa sarjatulta semiautomaattisilla aseilla. Joten mitäpä tuon osan muyynnin kieltäminen auttaisi?

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Tiedossa oli. Pointtisi on hyvä.

Aseiden modifiointi sekä valmistus itse sekä se että aseet ei ehkä ole edes paras tapa tappaa ovat huolenaiheet johon aselakipopulismi ei oikein osu.

Aselakipopulismi ei taida juuri mitään ratkaista.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Jenkeissä on yllättävän paljon porukkaa jotka ovat valmiita ampumaan viranomaiset siihen porstuaalle jos he yrittävät viedä heidän aseensa. Texasissa on laillista ampua poliisit jos he eivät selkeästi ilmoita olevansa poliiseja ennen tontille tunkeutumista.

Omat riskinsä niissä aselaeissakin on.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Texasissa lienee laillista ampua kuka vain asiaton tunkeutuja. Pääpointti tuossa on asiaton tunkeutuminen. Muotoilet asiasi tarkoitushakuisesti.

Kyllä noissa ihan ideansakin on.

Pidätkö kotisi ovea lukossa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Presidentti Trumpin syvällisempää lausuntoa tai analyysia joukkomurhasta estänee hänen juuri menossa oleva valtiovierailunsa Japanissa.

Viittaus amerikkalaisten mielenterveysongelmiin oli ilmeisesti ensimmäinen mieleen noussut mahdollinen syy, koska häntä itseäänkin on toistuvasti mielenvikaiseksi haukuttu.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Tulevassa estänee sekin että näitä tapahtuu koko ajan.

Noh... jokainen meistä enemmän tai vähemmän...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vai että Trumpilta syvällisempää analyysiä? En pidättelisi hengitystäni sitä odotellessa, en vaikkei olisikaan matkoilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Syvällisemmän analyysin ei tarvitse suinkaan olla syvällinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Trump otti esille mielenterveysongelmat.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Hyvä. Oletettavasti laittaa sinnepäin resursseja.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Pari viime vuotta on jo haettu muuutoksia lainsäädäntöön miten henkisesti erinlaiset tai poikkeavat ihmiset pitää hyväksyä sellaisenaan kuin ovat, periaatetasolla siis vaadimme että joukossamme saa liikkua kaikki hörhöt vapaasti, ainoana hoitona purkillinen pillereitä joiden syömistä ei ketään valvo. Karkea yleistys nykymenosta, 80-luvulla paikallisen pöpilän asiakkaina oli yli 1000 henkeä, tänäpäivänä luku pyörii 70 ja 80 välissä, loput ovat avohoidossa nappien voimalla.

Otamme siis joka päivä riskin että näennäisesti harmittomalla hullulla saattaa se lopullinen napsahdus käydä ja se ottaakin mukaansa vaikka jutun mukaisesti kirkollisen väkeä. Turha niitä syitä hakea merta kauempaa rasmismista jne, jampalla vain tuli viimeinen käyttöpäivä eteen henkisesti.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Tuurilla seilaamista tosiaan.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Breivik tappoi yli 70 henkeä, eikä hän asu Yhdysvalloissa tai saanut haltuunsa konetuliaseita.

Yhdysvaltojen väkivalta ja rikostilastot johtuvat vain yhden ryhmän suuresta rikollisesta yliedustuksesta, eli afroamerikkalaisten. Nouseva ryhmä on latinot, pääasiassa Meksikolaiset siirtolaiset ja heidän jälkeläisensä, joiden määrä kasvaa ja jotka jengiytyvät voimakkaasta maan etelävaltioissa.

Suomessa tehdään n 2 murhaa per 100 000 ihmistä, kun Yhdysvalloissa luku on 4.5. Eurooppalaislähtöiset ovat kuitenkin vastuussa vain 1.6 murhasta per satatuhatta, kun taas afrot 11 murhasta per satatuhatta. Tämä järkyttävä epäsuhta ja rikollinen yliedustus tekee maasta sen väkivallan kehdon.

Suuren laman aikana 1920-30 lukujen taitteessa Yhdysvaltojen rikostilastoissa ei ollut mitään piikkiä, vaikka kansa oli vailla työtä ja näki nälkää. Silloin mustaihoisen väestön osuus oli paljon pienempi ja heidän määränsä eteenkin kaupungeissa oli olematon. Vasta II maailmansodan jälkeen, kun mustaihoise siirtyivät töiden perässä suuriin kaupunkeihin alkoivat ongelmat näkyä ja rikollisuus, sekä murhatilastot nousivat radikaalisti.

Yksittäisiä sekopäitä on vaikea ennakolta estää, jos napsahtaminen tapahtuu nopeasti tai piilossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset