MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Lemmikinhankinta luvanvaraiseksi?

Perussuomalaisten Leena Meri esitti huolensa eläinten myynnin ongelmista: "Pitäisikö eläinten myyjiltä alkaa vaatia, että he tarkastavat, ettei ostajalla tai uudella omistajalla ole eläintenpitokieltoa?"

 

Avaus on hyvä. Vastuulliset lemmikkien pitäjät kyllä valkkaavat tarkkaan keille eläimiään myyvät. Pentutehtailu tai eläinten välittäminen eteenpäin ovat sitten asiat erikseen. Jos mielitään eläinten asemaa kohottaa tulee myyjien edesvastuuta lisätä tapauksissa, jossa ostajan epäkelpoisuus on ollut tiedossa (eläintenpitokielto), jotta saavutettaisiin jotain, kuten Meri toteaa jutussa. Samaan aikaan itse eläintenpitokiellon tulisi varmaankin langeta helpommin, jos kiellon alla on vain nelisensataa ihmistä - puhumattakaan muista sanktiosta. Tästä olisi hyvä alkaa.

 

Miten ajaa eläinten etua kyttäämättä, salakuvaamatta saati luomatta anonyymia vasikointipalvelua? Tässä ilmenee aina ne ogelmat, jossa syntyy dilemmoja ajaa karvaisten kaveriemme etua. Suomessa on liikaa väkeä, joilla on lemmikki, vaikkei missään nimessä tulisi olla. 35%:ssa kotitalouksista vuonna 2016 oli joku lemmikkieläin (Tilastokeskus). "Kotitalouksilla oli alkuvuonna 2016 kaikkiaan noin 800 000 koiraa, kun vuonna 2012 koiria oli noin 630 000." Kovaa kasvua ainakin. Onko Suomessa kymmeniä tuhansia kärsiviä koiria? Mahdollisesti.

 

Tulisiko lemmikin hankintaa rajoittaa jo lähtökohtaisesti, eikä vasta perästä päin eläintenpitokiellolla? Kyseeseen tulisi siis lupajärjestelmä, joka vastaisi jokseenkin "ajokorttia" eli lemmikin hankintaan vaadittasiin "lemmikinpito-oikeus", jonka saamiseksi täytyisi käydä kurssi. Kaikkien ei tule olla  lähtökohtaisesti oikeutettuja pitämään eläimiä. Puhumattakaan sopivuudesta virkaan. 

 

Eläintenpitoluvassa olisi luontaisesti eri tasoja eri lemmikeille. Leikattu kissa vastaisi "mopoa". Koirista helpommat rodut sitten "kevytmoottoripyörää" ja haastavammat sitten "isommilla kuutioilla". Kenneltoimintaan ja tuotantoeläimiin vielä oma "ammattipätevyys". Systeemin tulisi painottaa kissojen ja koirien leikkaamista. Omana luokkanaan vielä eksoottisemat elukat tietty. Näin lemmikinpito sekä eläintalous olisi saman systeemin alla.

 

Sitten pakollinen "rekisterikilpi" elukoille. Sekä valtion "piskipirkot" ratsaamaan kylille. Luontaisesti, kun ollaan saatu homma valvonnan alle, niin voidaankin rahastamisen jälkeen alkaa verottaminen. Tilastokeskus toteaakin sopivasti perinteisten verovaunujen eli autojen määrän vakiintuneen, kun lemmikkien määrä lisääntyy. Ja olemme taas siinä pisteessä, missä ei pitäisi... Silti eläintenpitoluvalle olisi vahvat perusteet. Toki myös vahvat vastavoimat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset