MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Sussu-Täti palkkakiimassa - entä se palvelu?

Talouden hyvät näkymät sekä sosiaalipuolen epäilemättä sekasortoinen tilanne ovat aukaisseet viimeinkin Sussu-Tädin pään. Asiakkaita on liikaa suhteessa työvoimaan, ja työ on paikoittain heikosti organisoitua. Myös palkka on pieni. Sari Sairaanhoitaja vetosi jo vuosia sitten tunteisiin Kokoomuksen vaalirattaissa, ja on aloitellut jo uuden merkittävän palkannoston suunnittelun, jossa tavoitteeksi on asetettu 3000 euron peruspalkka sekä hoitajamitoitukset. Ihmeen kauan sosiaalipuolen työntekijät ovat pysyneet hiljaa Sarin huutaessa vääryyttä. 

 

Veromaksajien ja päättäjienkin agendan voisi olettaa olevan pääsääntöisesti toimiva hyvä palvelu. Siitä maksetaan. Palkka ei mene suoraan palvelun laatuun, joskin toki sillä tietty vaikutus on tiettyyn pisteeseen asti. Laatu. ja tulosperusteinen palkkaus kannustaa parempaan. Sari Sairaanhoitajan lähihistorian kohdalta löytynee nyt vuosia myöhemmin tilastoa siitä millaisia vaikutuksia palkannostoilla oli julkitalouteen sekä palvelun laatuun. Palkkojen nosto talouden samalla kyykätessä l kiristi henkilöstön määrän minimitasoille. Niukkuuden ollessa se mitä jaetaan, niin useimmiten valitaan oman ansiokehityksen ja oman työmäärän väliltä. Sari on keksinyt ajaa hoitajamitoituksia ja tuon perään vaatia lisää palkkaa taatakseen ansiotason nousun sekä sen, että työkuorma ei kasva.

 

Sarin kuten myös Sussu-Tädin kohdalla kuitenkin rooliaan näyttelee oikeudenmukaisuus ja alojen ollessa naisvaltaisia myös naisten euron vale. Palkka on tässä kohtaa tulonsiirto ja sitä nähdään olevan oikeutettu saamaan lisää yhteiskunnassa. Toki oikeudenmukaisuuttakin pitää olla. Ilman sitä tuntee ulkopuolisuutta ja työ maittaa heikosti. Kuitenkaan Sadun ja Sussun osalta ei voida kyllä vain edesajaa naisvaltaisten alojen "tasausta" tulosiirtoja kasvattamalla ilman mitään takeita siitä, että julkipalvelu myös prosessissa paranee. Edessä ei voi olla tulema, jossa saatiin oikeudenmukaiset palkat sosiaali ja- hoivapuolelle, mutta tuolla rahasatsauksella ei saatu parempaa palvelua. Julkisektorin tulee olla sote-viitekehyksessä ensisijaisesti toimiva palveluntuottaja sairaille, vanhuksille ja elämän koettelemille eikä tulonsiirtomekanismi työväelleen. Eli jos sosiaalipuoleen satsataan verovaroja tulee tavoitteen olla parantaa sosiaalipuolen palveluja. Mikäli halajaa hyviä tuloja siirtyy bisnespuolelle tai lähteee huippuosaamiskilpaan kuten urheilu. Sote-osastolla kyllä löytyy kysyntää innovaatioille, joilla voi päästä kiinni hyviin ansioihin.

 

Suomessa menee jo nyt hyvää yrittäjäainesta hukkaan turvallisiin suhteellisen hyvin maksaviin ammatteihin. Ja demarit haluaa nostaa yrittäjien verotusta sekä on varmasti takaamassa Sarin ja Sussun palkankorotukset ensi eduskuntavaaleissa. Samaan aikaan innovatiivinen jättää kiinnostumatta yrittämisestä kun julkisektorin kasvaneiden palkkamenojen vaatima veronkanto syö rikastumiskannustinta yrittämisessä ja riskinotossa. Samassa vähenee sotealan innovaatiot ja edistys hidastuu. Eikä Sadun ja Sussun työsarka aikanaan kevene saati valtiontalous kukoista.

 

Sussu-Tädin palkkakuoppaa voinee kuroa maltillisesti umpeen, mutta pääfokuksen tulee olla paremmassa palvelussa, joka ratkeaa lisätyövoimalla sekä työn toteuttamisen uudistuksilla. Tämä koskee myös Saria

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset