MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Presidentti Macronin kivinen afrikankiertue

  • Le fardeau de l'homme blanc?
    Le fardeau de l'homme blanc?

Ranskan Presidentti Emmanuel Macronin Afrikan kiertue kertoo omaa kieltään aamun Ylen uutisissa (6.15 ->). Viimesimpänä kohdemaana on ollut Ranskan entinen siirtomaa Burkina Faso. Vertailun vuoksi voi katsoa myös ulkomaalaista uutisointia aiheesta. Lyhykäisesti Macronin linja on, että Afrikan tulee alkaa ottamaan itse vastuuta haasteista kuten terrorismi, ilmaston lämpeneminen ja väestöräjähdys. Tervetuliaisena osa kivittää ja osa ei ole varmaankaan halua ottaa vastuuta edellä mainituista asioista, kuten tallenteista voi nähdä. Siinä sileäotsainen oikeistokosmopoliitti ajaa aika pahasti seinää päin.

 

Lähtökohtainen lähestysmisongelma Afrikan suhteen on siinä, kun Macron sanoo, ettei ole Ranskan tai Euroopan tehtävä taata Afrikan valtioiden demokraattista järjestäytymistä. (Samalla toki imperialismi jatkuu vain jalostuneenpana muotona, kun Afrikan pumppaus luonnovaroista jatkuu.) Taitaa olla juuri tuo demokratia se, joka ei tahdo tuolla ottaa toimiakseen. Vaikuttaisi siltä, että tuolla enemmänkin kaivataan keskittyneempää ja ylhäältä johdettua hallintoa. Osassa Afrikan maita ollaan onnistuttu toteuttamaan "valistunutta itsevaltiutta". Saudi-Arabiassa tapahtuu edistystä, vaikkei järjestelmä todellakaan ole moitteeton, muttei ole demokratian historia Afrikassa häävi kertomus sekään. Keskeistä kuitenkin olisi, että on joku järjestelmä jolla ylläpitää järjestäytynyttä yhteiskunaa, eikä jatkuva horjuminen anarkiaa ja helppoheikkifundamentalismia kohti. 

 

Suomessa on ihan samaa haikailua, kun demokratiamme ei oikein tahdo kantaa. Demokratia voi siis olla sopimaton ja muodostua sopimattomaksi. Eli ei tämä nyt niin kaukaista tanimista ole. Olemmehan vain ihmisiä tuolla lämpösessä ja täällä kylmässä. Moni haikailee vahvojen johtajien ja selkeän ylhäältä ohjatun elämän perään. Kapeilla opeilla on kannatusta Suomessa puhumattakaan fundamentaalien suosiosta Afrikassa. 

 

Yhdysvaltain Presidentti Kennedyn "kultaista sääntöä" voisi alleviivata. Älkää kyselkö mitä maanne tekisi teille, vaan mitä te voisitte tehdä maallenne. Tuosta voi ottaa liikoja nationalismeja pois ja laittaa tilalle vaikka läheisemmän naapurin. Naapuriltaan toki on hankalampi vaatia etuisuuksia lisää verraten kasvottomaan valtioon. Jos lusikalla antaa on paha kauhalla pyytää. Tämä pätee niin afrikkalaiseen kuin suomalaiseen.

 

Uskon siihen, että Suomi ei varmasti  lähtökohdiltaan edullisimpana maailmankolkkana nousi juuri tuon kollektiivisen yhteiseen kekoon lusikoinnin takia, eikä sen takia että ollaan ensisijaisesti kauha kourassa vaatimassa. Eiköhän se löydy se rikkaus ja solidaarisuus tuolta suuntaa jatkossakin. Vastuunsa on myös hallinnolla, jonka tulee säilyttää uskottavuutensa. Uskottavuuden perusta on toimintakyky jolla elää mukana ajan eteen tuomien haasteiden kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset