MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Sahuri mäessä - kivittää vai auttaa?

  • Teuvon päivitys eilisillalta.
    Teuvon päivitys eilisillalta.
  • Anssin päivitys viime yön tunneilta
    Anssin päivitys viime yön tunneilta

Teuvo Hakkarainen Perussuomalaisten kesällä valittu 2. varapuheenjohtaja, oli sitten päättänyt perseillä oikein huolella. Syntilistalle voi laittaa kovan kännin eduskunnan pikkujouluissa, vierailun sinisten kemuissa "putsaten pöydän" sekä aidan toiselle puolelle vaihtaneen Veera Ruohon ahdistelun. Teuvon edesottamukset osuvat hyvin päivänpolitiikkaan. Luontaisesti poliittiset vastustajat liehakoi, kun perussuomalaisten puheenjohtajiston jäsen perseilee. Puolueen tuore johto raapii päätään ja kiroaa, että tälläinen "pikkujoululahja" tästä tosiaankin puuttui. Eikä vissiin Teuvo ollut ainut, jolla oli vähän överiksi mennyt.

 

Perussuomalaisilla on oma historiansa edustajien päihdeongelmien suhteen. Tapaus Tony Halme on jotain mitä alleviivata tässä Hakkaraisen tapauksessa. Halmeen tragedia lieni siinä, että kovaan työntekoon tottunut viihdemies löysi itsensä kevyestä sekä hyvin maksavasta työstä eduskunnasta. Egonsa kanssa taisteleva mies kärsi varmaankin myös huomiosta. Tuossa ympäristössä onnettomuudelle altis yksilö oli heikoilla. Tarinalla oli huono loppu. Teuvo lienee vähän samalla polulla, jossa roskamediat ovat haistaneet veren. Tälle tarinalle voidaan saada parempi loppu. Suurin vastuu toki on yksilöllä itsellään. Se oli Tonylla ja se on Teuvolla. Teuvo myönsi virheensä Facebookissa (kuva1). Se on hyvä alku.

 

Miten tästä eteenpäin?

 

Yksilön ongelma heijastuu ympäristöönsä. Se miten ympäristö suhtautuu luo edellytyksiä sille miten jatkossa. Ympäristö joko tukee tai hylkää. Tonya varmaan yritettiin aikanaan auttaa, vaikkei se varmasti ollut helppoa. Anssi Joutsenlahti esitti tukensa virheen tehneelle Teuvolle (kuva2). Tämä on jotain, mitä arvostan kirkkoväessä. Ne ovat nämä Päivi Räsäset sun muut hihhulit kireine alkoholilakeineen, jotka usein ojentavat kärsivälle lähimmäiselle sitä auttavaa kättä. Kirkko tekee merkittävää ja menestyksekästä työtä päihderiippuvaisten parissa. Toivottavasti auttaa myös Teuvoa. "Jumala auttaa heitä, jotka auttavat itseään", tajusi jo Benjamin Franklin.

 

Se miten perussuomalaiset käsittelevät tapauksen on nyt keskeistä. Synnittömät voisivat miettiä heittävätkö sen kiven. Tässä vedetään nyt isompaa alkoholipoliittista linjaa myös. Perseilyt tulee tietty tuomita, koska ne haittaavat ryhmätyötä. Rajat ovat rakkautta, ja ne tulee tehdä selväksi viimeistään nyt. Ryhmän tulee vaatia hoitoon hakeutumista ja on oikein vaatia myös muita reunaehtoja. Teuvon tulee pyytää nöyrimmin anteeksi asianosaisilta, ja mikä tärkeintä laittaa itsensä ruotuun. Kuka vain kykenee pyytelemään anteeksi, mutta muuttuminen on se työsarka, jolla lunastaa jotain. Hyvin on vissiin mennyt pidemmän aikaa. Pidetään se mielessä. Läheisten ja kollegoiden tulee nyt auttaa miestä mäessä, eikä jakaa liikoja tuomioita. Tuomiot edustajilleen jakakoon viime kädessä äänestäjät.

 

Onkin aiheellista miettiä kunkin tykönään miten me osaltamme tarjoamme ympäristön, jossa alkoholistia tuetaan eikä jätetä vain oman onnensa nojaan. Kaikki eivät ole niin onnekkaita, että voivat vain päättää lopettaa. Geneettinen alttius on osalla meistä, joten pelikenttä ei ole tasapuolinen. Läheisen alkoholismi heijastuu kuitenkin itseesikin. Päätämme itse olemmeko auttamassa, kun voi vielä auttaa vai saattohoitamassa, kun vain se on vaihtoehtona jäljellä.  Huomioda tulee sekin, että itsekin voi joskus tarvita apua. Suomalainen päihdetyö ei varmastikaan ole valmis saati yhteiskunnan suhtautuminen vastuunsa tiedostavalla tasolla. Lempeä joulun henkäys olisi paikallaan.

 

Ollaanko selvin päin Teuvon kanssa? Aloitetaan Joulusta. Rauhallista ja raitista joulua kaikille.

 

Miksei jopa raitista uutta vuotta...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ihmeellisen vähän puoluetoverit välittävät Hakkaraisen hyvinvoinnista. He ovat tienneet, että hän on vuosia paininut alkoholiongelman kanssa - joka on vaikeuttanut työtä kansanedustajana - ja silti hänet pyydetään pikkujouluihin, annetaan ilmaista viinaa ja katsotaan vierestä kun hän juo. Aika sydämetöntä touhua.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"–Toivomme, että media kunnioittaa Hakkaraisen oikeutta hoitaa vakavaa sairauttaan, sanoo Ruohonen-Lerner Uudelle Suomelle."
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/120666-teuvo-hakk...

Noin puolueen johto on vuonna 2012 huolissaan hänen vakavasta sairaudestaan. Vuonna 2017 johto tarjoilee Hakkaraiselle ilmaista viinaa. Pitäisiköhän miettiä uudestaan mitä tuo henkilön kunnioitus oikeastaan tarkoittaa?

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Suomessa arvostetaan omaa tilaa ja vastuutakin. Ei helposti puututa toisen valintoihin. Jälkiviisastellen ja sivusta toki huomautellen paljonkin.

Ehkä eduskunta voisi vähän miettiä omaa suhtautumistaan alkoholiin. Lähtien siitä että Alko edelleen lähettää kaikista tuotteistaan maistiaiset eduskuntaan saati että onko eduskunta oikea paikka pikkujouluille jne...

Vaikeita juttujanhan nämä ovat. Yksilön täytyy auttaa itseään ja osata ottaa apua vastaan. Sitten vielä ympäristön pitäisi osata osaltaan tukea.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #6

"Suomessa arvostetaan omaa tilaa ja vastuutakin. Ei helposti puututa toisen valintoihin. Jälkiviisastellen ja sivusta toki huomautellen paljonkin."

Mutta onhan tuossa nyt valtava ristiriita, että vaaditaan medialta kunnioitusta kun Hakkarainen hoitaa vakavaa sairauttaan mutta sitten puolue päättää tarjoilla pikkujouluissa samalle vakavasti sairaalle alkoholistille ilmaista viinaa.

Sinun mielestäsi on siis normaalia toimintaa, jos työyhteisössä on vakavasti sairas alkoholisti niin hänelle kannattaa tarjoilla työpaikan juhlissa ilmaista viinaa?

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama Vastaus kommenttiin #9

Niin. En nyt sitten tiedä tuleeko yhden tai kahdenkaan ongelman takia rajoittaa kaikkien juhlimisia. Toki ihan hienoa solidaarisuutta se olisi. Sitä en sano. Ja johonkin tuon kaltaiseen tukemiseen viittaan tekstini lopetuksessa. Olemme ehkä vasta matkalla tuollaiseen solidaarisuuteen.

Eduskunnasta löytynee viiteryhmä jossa syljetään mukiin. Teuvon kannattanee mennä sinne. Toivottavasti perussuomalaisista löytyy myös pari kaveria jotka on tukena ja itsekin juomatta.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Hyvä kirjoitus näiden asialla revittelevien munallisten someämmien juoruilujen joukossa. Kyseessä on kaverin henkilökohtainen tragedia johon ei välttämättä ole edes tässä tapauksessa ratkaisua olemassa, se kun lähtee aina henkilöstä itsestään. Vaikea ja surullinen tapaus.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Eikö työyhteisöllä toivoisi myös olevan joku vastuu, vaikka ratkaisut ovat aina henkilöiden omia? Ehkei kutsuta vakavasti sairaita alkoholisteja juomaan ilmaista viinaa?

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Yhteisöillä on kasvun paikka alkoholiongelmaisten kanssa osaltaan. Ja tässä on ihan oikea koko yhteiskunnan läpileikkaava ongelma käsillä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #7

Näin on toimittu käsittääkseni jo pitkään aika monessa työpaikassa. Ei tarjoilla ilmaista viinaa vakavasti sairaille alkoholisteille.

Kiinnostaisi tietää miten Hakkaraisen kohdalla on toimittu juuri tuolloin pikkujouluissa. Hänet on tiedetty puolueen johdossa jo pitkään vakavasti sairaaksi alkoholistiksi, hänet on kutsuttu puolueen juhliin, hänelle on tarjoiltu alkoholia ja sitten hän on käynyt naispuoliseen kansanedustajaan käsiksi?

Jos näin on mennyt niin ihmettelen vain tästä päättäneiden pätevyyttä tehdä kansaa koskevia, paljon monimutkaisempia päätöksiä. Jos on siis ihan ok tarjoilla vakavasti sairaalle alkoholistille viinaa niin mitä muuta on kansalle ok tarjoilla?

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama Vastaus kommenttiin #10

Kangasluomalla on pointti. Toisaalta alkoholistin vastuulla on myös se että onko pakko hakeutua juottajaisiin. Nää on vähän näitä...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tarjotaanko siis Eduskunnassa kansuille ilmaista viinaa kansan piikkiin, onko tämä laillista?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Raitista joulua kaikille. Päivystän itse sairaalassa, kuten aina joulunaikaan; promilleja nolla.

Gorbatshov Alkon johtoon!

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Teuvo ja Teuvon vaikeudet. Hetkinen, entäs ahdistelun uhri Veera Ruoho? En ole toistaiseksi nähnyt pohdiskelevia tahi empaattisia blogeja tai kommentteja känniörveltäjän kohteeksi joutuneesta kansanedustajasta. Hakkaraista sen sijaan käännellään ja paijataan kuin vaippaikäistä hellyttävää vauvaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Luulisin Ruohon selviävän tapauksesta haitatta. Teuvo olisi saattanut olla alimmaisena, jos konflikti olisi eskaloitunut matsiksi. Arvioni perustuu omaan käsitykseen, joka olen saanut Ruohosta ja saattaa olla vääräkin. Poliisina varmaan tottunut kaikenlaisiin örveltäjiin. Syvärilät ,Ritalat yms ovat orgasmin partaalla vaatimassa milloin kenenkin reaktiota tapaukseen, ristiinpeukuttavat toisiaan, väsynyttä skeidaa.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

No juuri tuota tarkoitinkin. 'Väsynyttä skeidaa' tässä jutussa ei ole kuin Hakkaraisen käytös. Ja Joulun Tähti sammunut.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Kivittäjämiehiä?

Sairasta miestä tässä koetetaan saada kuntoon. Se lienee kaikkien yhteinen etu se.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Äläs nyt. Toinen nimi kun on Stefanus. Ja okei, sallittakoon jeesustelut näin Juhlan edellä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Teuvon on puolueessa tiedetty olevan vakavasti sairas alkoholisti jo monta vuotta. Miten tämä puoleen asettama ilmainen viinatarjoilu Teuvolle sopii teidän mielestä tuohon kuntoon saattamiseen ja yhteiseen etuun? Onko tämä kenties sitä kuuluisaa perussuomalaista vaihtoehtohoitoa?

Ehkä nyt kivittäjäksi syyttäminen on aika epätoivoinen vastaus kun kritiikkiä esitetään kuitenkin ihan aiheesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta vasta kun on sairasta miestä vuosikausia hyödynnetty julkisuushoukuuttimena. Tekopyhää.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama Vastaus kommenttiin #18

Kuten sanottua. Mielestäni asiassa tulee nyt ottaa uusi tukevampi lähestymistapa. Kenties toimivampi kuin vastuun vapauttaminen ilmaan ja yksin jättäminen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #21

Tärkeää on, että työyhteisö tunnistaa itsessään ongelman. Teuvo oli omien sanojensa mukaan 20 vuotta ilman viinaa ennen kuin päätyi nykyiseen työyhteisöönsä, josta hän on useasti hakeutunut hoitoon alkoholin käytön takia ja vaikka työyhteisö on tämän tiennyt niin on silti kutsunut hänet jatkuvasti juomaan ilmaista viinaa ja vähätellyt sekä pyrkinyt piilottelemaan Teuvon ongelmaa.

Jos seuraa tämän työyhteisön julkista reagointia aiheeseen niin on todella vaikea uskoa, että siellä Teuvoa pystytään auttamaan. Syyt tuntuvat olevan muualla.

"Teuvo Hakkarainen istuu toista kauttaan eduskunnassa. Hän sanoo olleensa 20 vuotta ilman alkoholia, mutta kansanedustajana on alkanut taas maistua."
https://hymy.fi/uutiset/teuvo-hakkarainen-oli-pitk...

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Mikä sairaus Hakkaraisella on? On ihan naurettavaa sanoa miestä alkoholistiksi, kun hän ei sitä selvästikään ole.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama Vastaus kommenttiin #19

Alkoholismin taustalla on varmaan useimmiten muutakin kuin itse alttius itse päihteelle. Itsetunnon ongelmat jne... ihan mitä vaan voi olla taustalla jota koetetaan viinalla hukuttaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Yhteiskunta on paljon vartijana mutta...

Yleissitova kuoppakorotus 4,7 %-yksiköstä 5,5 %-yksikköön tarkoittaa n. 17 %:n pitoisuuslisää, eli sixpäkistä voisi nyt kompensoida kukin paikallisesti yhden pullon pois reaalihyötyä menettämättä. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset