MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Miksei Argentiina laillistanut aborttia?

Argentiinan senaatti hylkäsi aborttilain höllentämisen äänin 38 - 31. Maassa on tiukka aborttilaki, joka sallii raskaudenkeskeytyksen vain raiskaustapauksissa sekä ja kantajan terveyden ollessa vaarassa. Argentiina on katolinen nykyisen paavin kotimaa.

Argentiina ei ole ainut katolinen maa, joka on juuri punninnut aborttiasiaa. Alkukesästä ”vanhalla mantereella” Irlannissa aborttioikeus vapautui kansanäänestyksellä. 66,4 % äänestäneistä puolsi lakialoitetta. Äänestysprosentin ollessa 64,51 % äänioikeutetuista, mikä on hyvä lukema harvinaiselle kansanäänestykselle - ja vaikka Suomessa kuntavaaleille puhumattakaan eurovaaleista.

Ihmisten arkeen ulottuva selkeä aihe onkin hyvä punnita siellä demokratian suurimmassa päättävässä elimessä eli kansan keskuudessa selkeänä asiakysymyksenä, eikä edustuksellisten vaalien vaaliteemana muiden joukossa. Irlannissa aborttiasia junnasi pitkään kunnes kansalaiset saivat mahdollisuuden äänestää asiasta.

Mikä olisi ollut vastaavan kansanäänestyksen tulos Argentiinassa? Veikkaukseni on, että kansanäänestys olisi puoltanut abortin vapauttamista perustuen juuri Irlannin tulokseen.. Tämä on toki vain spekulaatiota, joita saadaan gallupeista ja kaltaisiltani kirjoittelijoilta. Kansanäänestyksistä saadaan tuloksia ja se demokraattisin mandaatti. Nuo saa vain järjestämällä kansanäänestyksen.

Brexit – kansanäänestyksen jälkeen britit olivat vanhoillisia ja vaikka mitä liberaalien poliittisten voimien mukaan. Kansanäänestystä populistisena päätäntätapana itsessään kyseenalaistettiin. Nyt liberaalit voimat liputtavat Irlannin kansanäänestyksen mielekästä tulosta aborttiasiassa. Kyseessä oli toisistaan poikkeavat äänestykset, mutta kansanäänestyksissä on selkeästi ainesta. Ja suosittiinhan tuota, kun Euroopan Unioniin liityttiin.

Saisikohan Suomessakin osallistua vielä kansanäänestykseen? Olin niin kovin alaikäinen silloin viimeksi 1994. Äänestysaktiivisuus oli tuolloin muuten 74 %. Haluja oli. Junnaavia aiheita olisi kyllä vaikka useampaankin. Mistä aloitettaisiin - sotesta, kuntauudistuksesta, maahanmuutosta vai maaseudun tulevaisuudesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

No se on aivan oikein että vain raiskaus tapauksissa ja terveydellisistä syistä voi saada abortin. Ei sen pidäkään olla mikään jälkiehkäisy

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

liberiaalit ovat vähän kuin persujen kannattajat gallupeista
(siis itse mukaan lukien).

Silloin äänestys on hyvästä kun oikea mielipide voittaa, ja jos ei voita niin keksitään jokin syy, ja tehdään äänestys uudestaan! Tai jarrutetaan äänestys tuloksen tekoja maailman tappiin asti, jolloin näyttää siltä ettei kannattanutkaan äänestää noin... (Uassa tätä tapahtuu paljon Demokraatit vs Reb.)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Naisen pitää olla alisteinen suuremmille hyveille ja miehen määräysvallassa, mitä siitä tulisi jos naiset saisivat itse päättää kehostaan?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Näh- Meinasin kommentoida mut poistinkin... Väärä aihe!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset