MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Hajatelmat hallitusneuvotteluihin persujen osalta

Jos perussuomalaiset saa alle 30 paikkaa suuntana on oppositio. Jos taasen persut saavat hyvän tuloksen eli yli 30 edustajapaikkaa, mutteivat voita vaaleja, homma muuttuu vain hivenen, ja suuntana on oppositio hyvin suurella todennäköisyydellä. Päätöksen voi tehdä itse tai antaa muiden tehdä. Aika sama. 

 

Mikä intressi perussuomalaisten johdolla on henkilökohtaisella tasolla saati äänestäjiensä mandaatin myötä mennä hallitukseen esimerkiksi Kokoomuksen ja/tai Kepun kanssa? Etenkin Sipilän ja Orvon kanssa, jotka kuvainnollisesti sylkivät uuden valitun puoluejohdon päälle? Ei oikein mitään. Aika päätön skenaario. Tuskinpa monikaan perussuomalaisia äänestävistä suuttuu, jos Sipilän ja Orpon tai monen muunkaan nykyisen puheenjohtajan kanssa on vaikea löytää yhteistä säveltä. Taitaa olla pikemminkin päinvastoin.

 

Halla-aho on tehnyt selväksi, ettei oppositio pelota saati ole huono väylä vaikuttaa. Ruotsidemokraatit ovat tehneet onnistunutta oppositiopolitiikkaa vaikuttaen muiden puoleiden politiikan suuntaan. Halla-aho onkin painottanut sitä, että koko poliittisen kentän suunnan muutos on tärkein ja oppositio voi olla tehokas paikka hommaan. Ainakin tässä kohtaa. Yleinen mantrahan on, että  vain hallituksessa voi vaikuttaa. Asia ei nyt ihan noinkaan ole. Vain hallituksesta saa ministerinsalkun, mikä toki pitää paikkansa.

 

Tärkeä olosuhteellinen huomio on myös se, että ensi vaalikaudella kunkin suuren puolueen johdon jatko on katkolla. Jo vaalitulos katkaisee vähintään yhden puheenjohtajan pestin seuraavaan puoluekokoukseen. Sipilä mennee vaihtoon suurimmalla todennäköisyydellä. Ilmeisesti Saarikkoa on taustalla kaavailtu perijäksi. Luontaisesti perussuomalaisille uusi alku uuden puoluejohdon kanssa olisi parempi lähtökohta yhteistyölle oppositiossa ja hallituksessa- kepun ja muidenkin osalta.

 

Talouskäyrien kääntyessä vääjäämättä laskuun on edessä ikäviä päätöksiä. Tuskin siirtolaisongelmat saati EU:n muut haasteet alkavat hellittää. Ilmastotalkoopainetta alkanee tulemaan voimakkaasti Unionin suunnalta, ja jos olettaa saattaa, niin Suomi voi olla yllättävän heikoilla toteutuksen suhteen olosuhteineen. Myös kansallismieliset ovat ottamassa jalansijaa Unionissa, niin tuonkin kehityksen kannalta kannattaa olla tuulia haistelevin mielin. Europarlamenttivaalit voivat luoda oman twistinsä myös hallitusneuvotteluihin.  

 

Perussuomalaisten markkinarako ei ole umpeutumassa - päinvastoin. PS on vasta se nuori käärme luomassa ekoja nahkojaan. Puoluekenttä kehittyy ja elää - ja jotkut luo viimeisiä nahkojaan. Perussuomalaiset eivät tarvitse hallituspaikkaa tähän kohtaan. Se on merkittävä ero muihin puolueisiin - myös merkittävä valtti hallitusneuvotteluissa. Veret seisauttava vaalivoitto toki olisi jännä juttu, ja muuttaisi pelin hengen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Näin äänestäjänä, veikkaan että PS on joka tapauksessa oppositiossa, mutta mitä enemmän he saavat sinne väkeä, sitä enemmän heitä pitää kuunnella, joten ääneni ei mene hukkaan. Eikä minua harmita PerusS:n oppositiossa oleminen!

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Uskon että useimmat perussuoamalaisia äänestävät tajuaa tuon. Siksi saa lähinnä huvittuneena seurata näitä "hallituskelpoisuushaastoja".

Jos juna jatkaa kulkuaaan niin miksi mennä nyt hallitukseen kun voi odottaa vaalikauden ja olla huomattavasti paremmissa neuvotteluasemissa?

Etenkin on tärkeää antaa nyt vallassaolevien puoluejohtojen vaihtua tuoreempiin ja katsoa mikä on suunta.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... kun voi odottaa vaalikauden"

Neljä vuotta syvempi syöveri.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama Vastaus kommenttiin #3

Isompi lasku kyllä. Mutta vaalitulos sanelee tosiaan sen, että mitä lauluja laulellaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset