MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Vihreä hiili- ja teräsyhteisö - vaikuttaa legitiimiltä

Koko unionin äänestysaktiivisuus oli 50,5%.  Demokratiassa yli puolet on keskeinen ratkaisevakin juttu. Silti äänestysaktiivisuus on aika aneemista, eikä Suomi tuota prosenttia osaltaan nostata. Ainakin Orpo julisti vaalituloksen Eurooppaa (Unionia) rakentavien voitoksi. Toisaalla on ihmetelty miksi "hajoittajat" haluavat parlamenttiin? Ehkä noista hajoittajistakin suuri osa haluaa vain muuttaa Unionin suuntaa. Toki se tarkoittaa osaltaan nykymenon hajoittamista.

 

Eurovaalilla olisi eväät olla paljon suositumpi vaali, mutta jotenkin se ei tunnu saavan ihmisiä liikkeelle. Äänestäminen on kätevää, ehdokaslistat ovat valtakunnallisia tunnetuin ehdokkain ja samat kansalliset puolueet laativat listat. Voidaan toki spekuloida Unioinin etäisyydestä sekä sen demokraattisuudestakin, mutta kyllä läpi paistaa välinpitämättömyys. Termi on merkittävä. Rakkauden vastakohta ei ole viha vaan juuri mainittu välinpitämättömyys. Merkittävä osa suomalaisista jotka eivät jättäisi äänestämättä eduskuntavaaleissa jättävät europarlamenttivaalit väliin säännöllisesti.

 

Välinpitämättömyys on Unioinin legitimiteetin pahin vihollinen, jos se mielii olla eurooppalaisten yhteisen hyvän projekti - saati rauhan projekti. Kannattaisikin siis kokonaisuuden kannalta ottaa avosylein vastaan Unionia kritisoivatkin voimat, jotka vahvistavat projektin legitimiteettiä - ollen siinä mukana. Ilmeisesti oppositiolla on elimellinen rooli demokratiassa - kehittäjänä ja vartijana. Parlamentti joka ei kestä oppositiota on heikko ja epädemokraattinen.

 

Onko Unioni toisaalta niin heikoilla kantimilla, ettei se itseasiassa kestäisi välinpitämättömien aktivoitumista, koska tuo heikentäisi Unionin perinteistä johtoa? Toki nyt nähtiin äänestysvilkkauden kasvua, eikä tuo pahemmin ilmentynyt "kriittisten ja hajoittajien" ääninä. Tulee kuitenkin huomata, että kriittisyys on monikärkistä. Huomioida tulee myös se, että ympäri eurooppaa on tullut ristiriitaisia tuloksia sen eri osista. Unioni on kirjava.

 

Vihreän aatteen nousu Unionissa on piikkiä lihaan siinä missä "hajoittajien" nousu olisi ollut. Vihreän aallon realisoituminen on vielä katsomaton kortti. Onko vihreä linja maltillinen vai aletaanko valtapuolueiden kovia linjanvetoja lunastaa käytännössä? Lupaaminen on ollut liian helppoa perinteisille hiipuville puolueille ilmastokysymyksissä. Ei ehkä ole ollut ihan kirkkaana mielessä se käytännön toteutuksen puoli asiassa, joka voi olla nyt edessä. Vihreillä itsellään on myös edessään luovimista, jolla kasvattaa kannatustaan saaden hankkeitaan läpi.

 

Jostain muistui mieleeni YlePuheen taannoinen Unionin "ytimien" Jyrki Kataisen haastattelu. Siitä jäi mieleeni pariin kertaan todettu nokkimisjärjestys "yritykset ja ihmiset", "yritykset ja kansalaiset". Jää nähtäväksi miten Euroopan ydin eli perinteiset suuryritykset ottavat lopulta vastaan koventuvan ilmastopolitiikan. Toisaalta miten ihmiset/kansalaiset ottavat vastaan "maksumiehen" roolinsa. Ehkä etenkin eurooppalainen osaaminen päästöjen vääristelystä tulee tarpeeseen, jotta päästään mielyttävään lopputulokseen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset