MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Suomen tasavallan seuraava presidentti?

Kenestä siis seuraava presidentti Tammi-Helmikuussa 2024? Kuka suurista lähtee liikenteeseen naisehdokkaalla? Huhtikuussa 2023 järjestetään eduskuntavaalit, jotka voivat vaikuttaa ratkaisevasti tai sitten ei. Laadukkaista kandidaateista taitaa olla pulaa... Luulisi, että työt asian tiimoilla on jo aloitettu.

 

Eero Heinäluoma?

Teki kovan tuloksen ja "koeponnistuksen" valtakunnallisessa europarlamenttivaaleissa. Selkeästi polkunsa voi johtaa presidentivaaleihin 2024. Heinäluoma on liikkeellä oikeaan aikaan. Demareista kukaan ei ole ainakaan petaamassa paikkaansa yhtä vahvasti kuin Heinäluoma. Toki luu voi jäädä käteen komissaarin viran osalta, ja se olisi mutka matkaan. Ehtoopäivän sosialidemokraattisen puolueen mahdollisuudet presidentin vakanssiin heikkenevät myös vuosi vuodelta. Vuoteen 2024 on demareilla pitkä matka kannatuksen osalta. Demareilla voi olla paine ja valttikortti tuoda kisaan nainen.

 

Pekka Haavisto

"Vanha Koi" Vihreiden virallinen vanhempi herrasmies tulee todennäköisesti olemaan puolueensa ykköshevonen 2024 presidenttikisassa. Yrittänee vielä kerran, ja on helposti kolmen kärjessä kisassa jo nyt ennustaen. Sitten ehkä katsellaan naisehdokasta vihreiden naisedustajien joukosta.

 

Kokoomuksen hevonen?

Ikävän vähän ollut presidenttispekulaatiota. Kokoomuksella kuitenkin on varmasti jo joukoissaan jonkinlaista suunnitelmaa Saulin seuraajaksi. Tylsä ennustus on myös se, että kokoomuksen ehdokas tulee olemaan vahvoilla kilvassa seuraamaan Niinistön jalanjälkiä. Voisi melki ennustaa, että Kokoomus on finaalissa jo nyt ilman tieto ehdokkaasta. Ilkka Kanerva on merinoitunut ulkomaanpolitiikassa - niinistömäinen jatkumo. Alexander Stubb on vahva kv-ympyröissä ja nostattamaan hypeä - Obaman tyylinen. Orpo saati Vapaavuori eivät taida olla tässä kisassa, mutta kuka näistä tietää. Löytyykö Kokoomuksesta naista? 

 

Keskustan hevonen?

Keskustan edellinen ehdokas oli Vanhanen, jolla ei järin hyvin mennyt. Peli on Keskustalla aika levällään. Keskustalla myös kello tikittää. Jotain tarttis tehdä, ja löytää puolueelle uudet kasvot.

 

Perussuomalaisten hevonen?

Laura Huhtasaari oli markkinoimassa puoluetta viime vaaleissa ja onnistui hommassaan. Kriittisen populistipuolueen menestys voi olla kiven alla, vaikka kilpailijoiden peli olisi kuinka levällään. Halla-aholla ei ole kiinnostusta presidenttiehdokkuutta kohtaan, vaikka voisi saada suhteellisen hyvän kannatuksenkin. Olisi silti kuriositeettina hienoa nähdä Halla-aho ehdolla. Kannattajansa voisivat vaikka kiusallaan kerätä valitsijayhdistyksen hänen taakseen, jolla painostaa Jussi ehdolle ja laittaa muille painetta. Jos saa puolueen kannattajat taakseen pärjää hyvin.

 

Väyrynen

Vielä kerran? Eiköhän kannattajat saa vielä kerättyä. Menestyksen luulisi olevan heikko.

 

Nainen?

Kuka lähtee kunnon kamppanjan siivittämänä liikenteeseen naisella? RKP:n Rehn pääsi finaaliin ja Halonen voitti finaalin 2000. Naisasialiikkeellä on tarve saada varteenotettava naisehdokas liikkeelle ihan ajan hengessäkin. Periaatteessa tässä kohtaa nainen voi tulla vähän sivustakin kunhan taustavoimat ovat kunnossa. Lienenkö vain sokea, mutta ei nyt mieleeni tule selkeää naista ainakaan puolueista, joka voisi olla kova presidenttikandidaatti jo vuonna 2024. 

 

..............

 

Huomioida tulee se, että tulevissa presidentivaaleissa ei ole niin kovaa hevosta kuin Sauli oli viime vaaleissa. Eli jo ehdolla olleiden mahdollisuudet seuraavissa vaaleissa kasvavat, kun pelikenttä on tasaisempi. Kuka lähtee keräämään Saulin lailla valitsijayhdistyksen taakseen? Se olisi mielestäni oikea lähtökohta kisan kärkihevoselle se, ja asiallinen presidenttiperintö Niinistöltä. 

 

 

PS. Eli ennustus on se, että presidentiivaalien top 3 on Kokoomuksen ehdokas, Pekka Haavisto ja joku. Halla-aho voisi saada omansa taakseen tehokkaastikin, ja päästä kolmannelle sijalle. Nainen kolmosena on siinä ja siinä, mikäli naisväki ei asemoidu Pekan taakse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Heinäluoma saattaisi olla jo kampanjoimassa. Muita ei ole näkyvissäni, paitsi tietenkin Paavo Väyrynen, joka ilmoittautui jo.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Naisen vuoro. Nuori ja vihreä: Alviina Alametsä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset