MiikkaKristianSatama Tulit niin kuin laiva.

Seinäjoen Arabikevät - dokkari

Rewind eli taaksepäinkelaus päälle oli ensimmäinen mitä tuli mieleen katsoessa Seinäjoen Arabikevät dokkaria, jonka Docventures nyt sitten viimein omi ja esitti. Dokumentti on ikään kuin upotettuna tuohon Doventures jaksoon missä ensin on keskustelua ja sitten itse dokkari ja sen perään vielä lisää keskustelua.

 

Dokumentti keskittyy lähinnä vastaanottokeskusen arkeen sekä lieveilmiöihin ja ilmentyneeseen kritiikkiin.  Antti Jussi Hirsimäki toimii dokkarissa huolestuneimman ja jokseenkin jalkautuneen suomalaisen kansanosan tuntojen tulkkina, ja hänen kohtuu maltillisetkin näkemyksensä varmaankin ovat aika monille tuttuja omakohtaisestikin.

 

Dokumentista on uutisoitu sen olleen Ylellä suurennuslasin alla, ja sitä on pidetty hyllyllä. Ilmeisesti nykyään ruotsalaisen entisen muslimin ja Islam-kriitikon Mona Walterin osuutta oli typistetty esitetyssä versiossa. 

 

Nyttemmin dokumentin toinen päähahmo maahanmuuttaja Shihab Admed kritisoi Mona Walterin lyhyeksi jäänyttäkin roolia dokumentissa. Walter näkee Islamin yleisemmin ongelmana kun taasen Shihab, joka on ilmeisesti nykyään itsekin kristitty taasen liputti dokkarissa maltillisen Islamin olevan valtavirtaa eli sitä oikeaa puhdasoppista Islamia.

 

Dokkaria katsoessa korostuu stereotypiat, jossa Soldier of Odin - ryhmä on omaa porukkaansa, joiden habitus ja meno ei välttämättä kaikkia mielytä. Toisaalta sitten taas on karikatyyrinä siirtolaiset Lähi-Idästä, joista valtaosa on miehiä. Päämaahanmuuttaja on myös nuori mies. Kuriositeettina mainittakoon, ettei päähahmo puhu sanaakaan Suomea dokumentin aikana, vaikka dokkarin lopussa on kaksi vuotta maassaoloa kulunut.

 

Vähäinen naisnäkökulma joskin radikaali sellainen oli sitten typistetty minimiin. Naisia ei haastatella saati kuvata juurikaan. Miehet toki puhuvat dokkarissa naisten roolista yhteiskunnassa.

 

Henrik Mujusen rooli vastaanottokeskuksen johtajana loi tietynlaisen sympatian. Työhön ei ole olemassa koulutusta ja homman ollessa varmasti aika sekavaa, niin on työnkuva ollut varmasti aika luovimista, josta tuskin kukaan pystyy ilman virheitä ja pattitilanteita suoriutumaan.

 

Dokumentti ei tarjonnut juuri mitään uutta tai mullistavaa. Naurahdin, kun Mamban Vielä on kesää jäljellä alkoi soida ja kuvattiin vuoroin siirtolaisia ja Odinin poikia Suomen suvessa. Hienosti keksitty kevennys dokumentin tekijöitä.

 

Tiedä sitten onko puusta päästy pitkälle. Docventures-studiossa Päivi Nerg totesi ,että tulevassa Suomi on ainakin paremmin valmiina, jos siirtolaisia alkaa virrata. 2015 ei valmiutta ollut, jonka takia homma oli vähintään sekavaa. Oletettavasti tärkeintä olisi, ettei vyöry itsessään toistuisi ja Nergin sekä muiden kokemusperäistä kriisitilanteen osaamista ei tarvittaisi.

 

Vähän on edelleen sellainen tunne, että kansalaiskeskustelu asiassa sekä valmistautuminen valtiollisella ja kansainvälisellä tasolla ei ole tasolla, millä sen pitäisi olla. Siirtolaistulva on nyt padottu nyt pitkälti Turkilta ostetuin hiekkasäkein. Kyseessä on kuitenkin väliaikaisratkaisu, jonka toivotaan olevan kestävä paremman puutteessa.

 

Kaipa ne nuo viisaat päättäjämme ja tuleva tuore hallitus pitävät mielessään tämänkin homman vielä vaikka nyt onkin tyyntä siirtolaisrintamalla. Nyt olisi se työrauha asiassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Risto Huovinen

Mielestäni dokumentti oli varsin objektiivinen kuvaus siitä, mitä vuonna 2015 tapahtui. Syy, miksi sen esittäminen lykättiin yli vaalien oli se, että siinä nähtiin se poikkeuksellinen asia, että maahanmuuttoon tosiasioiden pohjalta kriittisesti suhtautunut henkilö pääsi esittämään mielipiteensä valtamediassa. Tämä puolestaan oli mahdollista vasta vaalien jälkeen, sillä valtamedia esti ennen vaaleja tällaiset näkemykset, koska se halusi ja sai toimintansa ansiosta Suomeen vihervasemmistolaisen hallituksen.

Kansalaisten ei annettu tehdä itse dokumentista johtopäätöksiä, vaan ennen sitä ja sen jälkeen piti studioon tuoda länkyttäjät selittelemään asiaa. Lisäksi toimittajat hokivat, että kyllä maahanmuutosta pitää voida keskustella maltillisesti. Tämä on sinänsä koomista, sillä aihe oli tabu useita kuukausia ennen nyt käytyjä vaaleja.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Hyvä huomio muuten tuo, että Docventures ikään kuin "tulkkaa" dokumenttia.

Dokkarissa oli myös huomiota herättäväkohta kun vokin johtaja puhutteli miesporukkaa käyttäytymisestä kun kesä tulee.

Itse päähahmo siinä selittää kuinka naiset kulkee puolialasti ja miehellä voi paineet nousta...

Toinen oli kun oli tämä neuvosto, jolta pyydettiin neuvoa miten estää raiskauksia. Kuulemma pitäisi pelotella kovilla tuomioilla rikoksista.

Nämä aika ratkaisevat kulttuurierot tulee kyllä sieltä ilmi.

Ei tämä dokkari ja docventures silti mikään päänavaus saati iso valaisu saati eteenpäinmeno ollut. Samaa junnaamista lähinnä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Aihe oli jo ennen 2015 ja on edelleen tabu.
Siitä ei voida keskustella objektiivisesti ja realistisesti.
Islöamia ja / tai sen "tunnustajia" ei saa kritisoida tai esittää minkäänlaisessa negatiivisessa valossa. Mikäänhän ei johdu islamista tai sen harjoittajista.
Kaiken syynä ovat jotkut, tuntemattomat "fundamentalistit". Siis joku "muu".

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Kuinka suuri osa muslimeista on maltillisia? Puolet? 70%? Miten määritellään maltillinen?

Onko sellainen muslimi joka ei kannata terroria mutta haluaa sharialakeja maltillinen?

Mitkä muslimimaat ovat maltillisimpia ja mitkä fundamentaalisimpia?

Nää on vähä näitä. Ikuisuuskysymys.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Tässähän syntyykin yksi iso harha kun sanotaan, että suurin osa muslimeista on ns. maltillisia tai maallistuneita muslimeja. Kuka tahansa voi googlettaa erilaisia kyselytutkimuksia Euroopassa asuvien muslimien mielipiteistä ihan luotettavista julkaisuista. Esim homoseksuaalisuuden kriminalisointia ja sharia-lakia ei kannata muutama hassu prosentti. Vaan kyseisiä mielipiteitä jakaa merkittävä osa kaikista muslimeista. Puhutaan useasta kymmenistä prosenteista. Jopa terrori-iskut saavat sympatiaa aivan liian isolta osalta.

Mielestäni Yasa sanoi hyvin studiossa, että muslimeja voisi verrata ennemmin lestadiolaisiin kuin tavallisiin kristittyihin. Taannoin hesarissa haastateltiin yhtä muslimia joka luonnehti itseään maallistuneeksi. Jutun mukaan hän kävi "vain" kerran viikossa rukoilemassa moskeijassa. Kun taas normaali maallistunut suomalainen kristitty käy ehkä kaksi kertaa vuodessa kirkossa, jouluna ja pääsiäisenä, jos silloinkaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuollaistahan olisi voinut kysyä, jos keskustelussa olisi ollut mukana muslimi. Dokkarissa esiintynyt Shihab vaikutti maltilliselta kaverilta. Leuka loksahti, kun varjoaan pelkäävä Hirsimäki halusi varmistaa, että "tällaiset ihmiset" eivät "enää koskaan" pääse kouluihin puhumaan. Ennen kuin oli ihmisen tavannutkaan.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #20

Jospa leuka loksahti, kun tajusi jääneensä kiinni.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #20

Teillä kommunisteilla on valtava hinku estää kristittyjä puhumasta kouluissa.
Sitävastoin te haluatte että islamistit pitävät puheitaan kouluissa ja kertovat mitä islam on..
Eikö tässä ole melkoinen ristiriita?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #27

Jos olisit katsonut dokumentin, olisit huomannut, että Shihab ei puhunut koulussa islamista vaan pakolaisten kotoutumisesta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #29

Vain "kotoutumisesta"?
Puhuiko hän koulussa vain tuon mitä dokumentissa esitettiin? Vain tuon lyhyen pätkän?

Katsoin kyllä, katsoitko itse? Ja ymmärsitkö?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #30

Näissä yhteyksissä tarvitaan kulttuuritulkkia, joka osaa tulkata Orwellin uuskieltä ingsocia. Tässä kielessähän olennaista on kaksoisajattelu, siis asian vastakohta on sen totuus. Sota on rauhaa ja alistumien vapautta. Tämä keli on virallinen kieli kaikissa totalitaarisissa järjestelmissä ja se hallitaan täydellisesti vastaanottokeskuksissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #30

Huomasitko tapahtumien järjestyksen? Hirsimäellä oli ensin valmis "ei koskaan enää" -suunnitelma "tällaisille ihmisille". Sitten hänet saatiin houkuteltua tapaamaan tällainen ihminen. Kaipa tuo hiukan rauhoittui.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #32

Tämä Hirsimäki antoi pelolle kasvot. Harvoin pohjalainen mies pelkää toisia ihmisiä ja omia reaktioitaan yhtä avoimesti kuin tässä dokumentissa. Ehkäpä kulttuuri on muuttumassa Pohjanmaalla. Oma mielipiteeni on kuitenkin se, että pelko ei ole peruste laittomuuksiin.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Maltillista – todella maltillista, todella muslimien irrationaalisuuteen kriittisesti suhtautuvaa – islamia on tuskin olemassa. Joten ei ole olemassa maltillisia muslimejakaan, se on illuusio, joka on syntynyt pelosta tätä ”herrarotua” kohtaan.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Ilmeisesti nykyään ruotsalaisen entisen muslimin ja Islam-kriitikon Mona Walterin osuutta oli typistetty esitetyssä versiossa."

Typistystä kutsutaan leikkaamiseksi. Ohjaaja kertoi ennen ohjelmaa tehneensä leikkauksen, ts. typistyksen ennen sen esittämistä. Tämä on aika tavallista ja elokuvan tekoprosessin osa. Ennen ohjelmaa ohjaaja/leikkaaja totesi tämän esitetyn elokuvan olevan sellainen minkä hän halusi.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Pari tarkennusta/korjausta:

1. Seinäjoella ei ollut Oodineita, siellä päädyttiin nimenomaisesti omaan ratkaisuun, 105th on viittaus talvisodan kestoon.

2. Nerg väitti, että

* 2015 ei ollut suunnitelmia, vain 90-luvun alulta olevia vanhoja

Tämähän ei pidä ollenkaan paikkaansa, ja Nerg ei ole voinut olla tietämätön oman toimialansa suuresta valmistrelusta, joka päätyi 2013 raporttiin, jossa käsiteltiin menetelmät 80'000 pakolaisen käsittelyyn.

* nyt on suunnitelmat, joten seuraavasta aallosta selvitään huomattavasti paremmin

Joo ei. Suunnitelmia on hieman hiottu, jotta VASTAANOTTO sujuisi kätevämmin ja tulijat saataisiin nopeammin ripoteltua yhteiskunnan hoiviin ympäri maata, siis helpotettaisiin VAIN VOK:kien osuutta.

Vieläkään kukaan valtiojohdossa tai viranomaisissa ei ole tehnyt yhtään mitään ongelmien estämiseksi TÄYSIN LAILLISESTI suoraan rajalla. Tosin istuva pääministeri (joka lusmuili poliittisesta vastuusta eroamalla vaalien alla, vaalitempaus joka epäonnistui) on myöntänyt, että liki kaikki Ruotsista tulleet olisi voitu käännyttää rajalla.

Nythän meidän puolustus perustuu täysin Unkarin, Itävallan ja etenkin Tanskan rajakontrolliin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Viimeinen suomalainen syntyy vuonna 2048. Kyllä tuolle leffalle joskus vielä nauretaan ; )

https://twitter.com/Antti_Koskela/status/113375471...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä minua nauratti jo nyt. Sille Suomen Sisun höyrypäälle meni täydestä villit salaliittoteoriat "väestön vaihdoksesta" ja "islamisaatiosta". En ole (ainakaan vielä) katsonut tuota dokumenttia kokonaan, mutta jo nyt nostan hattua Mujuselle. Se on tolkun ihminen. Hirsimäki on höperö, mutta Suomen sisun salaliittoteoreetikoilta ei kai muuta voi odottaakaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jos sonnustautuu etukäteen ennakkoluuloilla, ei kyseistä dokumenttia kyllä kannata katsoa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Harvinaisen älykästä.
Tietää kaiken dokumentista näkemättä sitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #13

Taisin jo mainita, etten vielä ollut katsonut sitä kokonaan. Nyt katsoin. Ei siinä oikein mitään uutta ollut.

Sitä siinä ei kukaan tuonut esiin, että pakolaisiin satsattu raha tulee nopeasti tuplana takaisin.

https://yle.fi/uutiset/3-8890819?fbclid=IwAR2kMmTS...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

"Sitä siinä ei kukaan tuonut esiin, että pakolaisiin satsattu raha tulee nopeasti tuplana takaisin."

Ei kai Suomesta sellaista "Ajatusten Tonavaa" löydy.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

Ei, mutta Euroopasta kuitenkin. Olisi luullut Seinäjoeltakin kuitenkin löytyvän muitakin tolkun ihmisiä kuin vastaanottokeskuksen johtaja, ettei jonkun Suomen sisun aktivistin perusteettomia huolia olisi ihan niin pitkään tarvinnut kuunnella.

Eurooppaan tulleiden pakolaisten vastaanottamiseen ja kotouttamiseen käytetyt rahat palautuvat yhteiskunnalle lähes kaksinkertaisina viidessä vuodessa, kertoo tuore tutkimusraportti. Tent Foundation -järjestön ja Open Political Economy Network -ajatushautomon raportin mukaan pakolaiset hyödyttävät uusien asuinmaittensa talouksia monilla tavoin: työpaikkoja syntyy ja palvelujen ja tavaroiden kysyntä lisääntyy, ja heidän palkoistaan karttuu veroja ja eläkemaksuja.

Raportin laatija, OPEN:n perustaja Philippe Legrain on EU:n komission puheenjohtajan entinen talousneuvonantaja. Hän laskee, että Eurooppaan lyhyessä ajassa tullut suuri pakolaismäärä tietää valtioille vuosina 2015–2020 miltei 69 miljardin euron menoja. Samaan aikaan kuitenkin bruttokansantuote nousee 126,6 miljardia euroa, eli yhden euron investointi tuottaa miltei kaksi euroa, keskiviikkona julkaistu raportti kertoo.

Verotulot lisääntyvät, ikärakenne oikenee. Legrain toivoo raportin hälvyttävän myytin siitä, että pakolaiset aiheuttavat länsimaille talousongelmia.

– On iso harhaluulo, että pakolaiset olisivat taakka. Siihen uskovat jopa ihmiset, jotka hyväksyvät pakolaisten vastaanottamisen, koska katsovat, että niin pitää tehdä menoista huolimatta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #21

"Tent Foundation -järjestön ja Open Political Economy Network -ajatushautomon raportin mukaan pakolaiset hyödyttävät uusien asuinmaittensa talouksia monilla tavoin: työpaikkoja syntyy ja palvelujen ja tavaroiden kysyntä lisääntyy, ja heidän palkoistaan karttuu veroja ja eläkemaksuja."

Ja mistä nämä rahat tulevat?, Lyhyt vastaus, painokoneesta. Valtiot ottavat velkaa lisää. Tai sitten siitä että korotetaan veroja ja maksuja, että saadaan maksettua nuo kulut.
Eli mitään ei tule "lisää".
Tuottava "siirtolainen" on silloin kun hän omalla työllään hankkii elantonsa, toisin sanoen tekee työtä josta saa palkkaa ja joka myydään markkinoilla, siis työ tai työn tulos. (Tuo työ ei siis ole toistensa paitojen ´pesemisestä".)
Tuon "ajatushautomon" loistavan ajatuksen perusteella me eläisimme hyvin jos painaisimme vain rahaa ja pesisimme toistemme paitoja.
"Ajatushautomo" sellaisenaan on jo nostettu vähintään puolijumalan asemaan. Vaikka kyseessä on joukko ihnmisiä jotka pitävät itseään muita viisaampina, siis itse. "Ajatushautomon" tarkoitus on ehkä vain se että sen tulee tuottaa sopivaa disinformaatiota käytettäväksi propagandassa joidenkin tahojen tavoitteiden edistämiseksi. Tässä tapauksessa eiu liene vaikea arvata mitkä tahot ovat kyseessä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #24

Ei sinun varmaan kannata arvailla mitään, pieleen menee kuitenkin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

https://twitter.com/Antti_Koskela/status/113375471...

Demari vahvistaa väestön vaihdos, eli 2048 jälkeen täällä ei synny muita kun sosialisteja tai islamisteja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

Lukisit muutakin kuin twitteriä. Saattaisit oppia jotain.

Käyttäjän Veli-MattiPoikela kuva
Veli-Matti Poikela

Dokumentin katsottuani minulle virisi ajatus, että miten pohjatonta sinisilmäisyytemme on noiden maahanmuuttajien suhteen edelleen.

Sympaattinen maahanmuuttaja paljasti dokumentissa rivien välistä aivan kaikki ne ilkeämielisiksi ja rasistisiksi väitetyt maahanmuuttovastaisten puheet oikeiksi ja docventures -tiimi teki kaikkensa, jotta nämä asiat jäisivät edelleen huomaamatta suurelta yleisöltä.

Minua ei ainakaan lohduta pätkääkään, että Päivi Nerg on tehnyt suunnitelman, jossa näitä elintasopakolaisia voidaan ottaa tulevaisuudessa laumoittain eikä myöskään se, että virkamies piiloutuu kansainvälisten sopimusten taakse tilanteessa, jossa on kyse kansallisen taloutemme ja turvallisuutemme turvaamisesta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Yhdysvalloissa kohkattiin kaksi vuotta Trumpin kampanjan tutkinnasta. Nyt se on kuitenkin kääntymässä Hillary clintonin ja Obaman hallinnon toimien kriittiseen tarkasteluun.

Meilläkin olisi syytä tutkia Sipilä-Orvon ja heidän virkamiestensä toimia syksyllä 2015.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Erikoinen tulkinta Yhdysvalloista näin seuraavana päivänä sen jälkeen, kun tutkintaa johtanut Mueller käytännössä totesi, että oikeusministeri Barr valehteli ja Trumpin osuutta oikeuden harhauttamiseen ei voitu sulkea pois. Kohkaus on vasta alkuvaiheessa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #19

Trumphan olisi jo käräjillä jos ei olisi presidentti. En käsitä miksi nämä haittakansallismieliset jaksavat vouhottaa tuosta Trumpista, jonka myötä Yhdysvaltain kukoistuksen aika näyttää kääntyneen ehtoopuolelle. Trumpin twiiteissä kaikuu Monroen oppi. Yhdysvaltojen 5. prsedidentin James Monroen 1823 julkistamassa julistuksessa vaadittiin toisaalta Amerikkaa amerikkalaisille ja vetäytymistä kansainvälisestä vastuusta. Toisaalta opissa tontitetaan imperiumeille omat etupiirinsä. Euroopan kannalta etupiiriajattelu kuulostaa pahaenteiseltä. Useimmat suomalaiset, baltit ja puolalaiset muistanevat Ribbentrop-Molotov-sopimuksen, jossa Hitler ja Stalin sopivat omat etupiirinsä ja Euroopan jaon. Seuraukset olivat katastrofaaliset koko maailmalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset